Hatékony Feszültségoldó Légzőgyakorlat

Sokan kérdeztétek, hogy milyen meditációt javaslok szorongás vagy fokozott stressz esetén. Természetesen vannak olyan technikák, amik segítenek az elme megnyugtatásában, de van olyan módszer, ami még hatékonyabb tud lenni a hírek és a megváltozott élethelyzetünk miatti szorongás csökkentésében. Ezért most inkább egy szuper légzéstechnikát fogok bemutatni, amit bármikor tudsz alkalmazni, amikor stresszelni vagy szorongani kezdesz.

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a légzésed szoros összefüggésben áll a tested és az elméd állapotával. Ha ez hitetlenkedéssel tölt el, akkor figyeld meg, hogy milyen most a közérzeted, majd tedd meg ugyanazt fél percnyi intenzív és gyors „lihegő” légzés után, majd hasonlítsd össze azzal, ahogyan 10 mély és elnyújtott ki- és belégzés után érzed magad. Magic!

A nyugati emberek többsége nagyon felszínesen lélegzik, apró és rövid belégzéseket követnek hasonlóan erőtlen kilégzések. Ennek egyik oka, hogy senki nem tanított meg minket rendesen lélegezni, másrészt pedig a görnyedő testtartásunk sem kedvez az ügynek.  A fentiek szomorú mellékhatása az, hogy ettől a helytelen légzéstől idegesebbnek és erőtlenebbnek érezzük magunkat az optimálisnál. 

A következő technika segít abban, hogy gyakorold az elnyújtott hasi légzést, aminek hatására rövid távon nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, hosszabb távon pedig energikusabb és egészségesebb leszel.

Előkészületek

Kezdésként figyeld meg, hogy milyen jelenleg a légzésed, ha nem befolyásolod, csak hagyod természetesen kibontakozni. Készülj fel arra, hogy az elméd szeret ilyenkor csalni és elkezdi mélyíteni a légzésedet, hogy igazi jó tanulónak tűnjön, de ezért most nem jár neki jutalomsüti. A légzésed figyelése már önmagában nyugtatólag hat rád, szóval ne ugord át ezt a részt. 

Lehetőleg meditáláshoz hasonlóan egyenes háttal ülj gyakorlás közben, de lehet háton fekve is. Mivel itt önmagad megnyugtatása a cél, nem jelent óriási problémát az sem, ha elalszol közben. 

Ennek a képnek nincs sok köze a cikkhez, de mivel mostanában sok stressz ér téged, megérdemelsz egy kis házi készítésű nutellát (by FreePik.com) 

A 4-7-8 légzés lépései

1, Tedd az egyik kezedet a hasadra a köldököd alá. Ezzel a kezeddel fogod ellenőrizni, hogy nem a megszokott mellkasi pihegést csinálod, hanem a rekeszizmod mozgatásával a tüdőd alsó részébe szívod a levegőt. 

2, Számolj el 4-ig és közben vegyél egy mély lélegzetet az orrodon keresztül. A kezeddel érezd közben a hasad emelkedését. Nem kell kényszeresnek lenni és másodpercenként számolni, csináld a saját tempódban. 

3, 7-ig számolva tartsd benn a levegőt. Ha nagyon feszít a tüdőd, akkor a következő körben legyél kevésbé mohó és vegyél kisebb levegőt. Ha nem bírod ki 7-ig, nyugi és tartsd ki, ameddig bírod. 

4, Lélegezz ki a szádon keresztül és számolj közben 8-ig. Próbáld meg egyenletesen elosztani a levegődet, hogy 8-ra fejezd be a teljes kilégzést. Ha jól csinálod, akkor egy elnyújtott hangot fogsz kiadni, ami olyan, mintha a szél fújna. 

5, Ismételd meg a fentieket 4 alkalommal. Ha már kellően gyakorlott vagy, akkor emelheted a számot 8-ig is. 

6, Figyeld meg, hogyan érzed magad a gyakorlat után. 

Fontos: ha a légzőgyakorlat során bármikor kellemetlen érzés fog el, akkor térj vissza a hagyományos légzésedhez. Ne erőltesd, ha nem esik jól.

Finomhangolások

Eleinte nem fog tökéletesen menni a levegő beosztása, de némi gyakorlással belejössz majd, szóval ne idegeskedj azon, ha kilégzésnél elfogy a levegőd 6-nál. Nem az a cél, hogy a megszokotthoz képest 5-ször annyi levegőt vegyél, hanem hogy elnyújtsd a kilégzésedet. 

Elképzelhető, hogy eleinte enyhe szédülés fog el gyakorlás közben. Ez önmagában nem probléma, de ne feszítsd túl a dolgot, ha erősödik az érzés.

Ha szeretnéld a hétköznapjaidba beépíteni ezt a légzéstechnikát (ami határozottan ajánlott!), akkor végezd napi kétszer, reggel és este. Így a hosszú távú pozitív hatásait is élvezheted majd. 

A technika nagyon jól működik a sóvárgások enyhítésében is. Amikor úgy érzed, hogy valami rosszaságon töröd a fejed és már indulnál is megvalósítani, kapd elő ezt a gyakorlatot és figyeld meg, hogyan enyhül a késztetés.

Remélem a bevezetésből nem azt szűrted le, hogy a meditálás felesleges tevékenység. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ha a közérzeted szempontjából gyors és látványos eredményeket szeretnél elérni, akkor jobban jársz, ha a légzésedet helyezed a középpontba. Már csak azért is, mert ha a légzéseddel közvetlenebb kapcsolatba kerülsz, az a meditációdra is nagyon pozitív hatással lesz.