Miért jó mantrával meditálni?

A legtöbb meditációs technikának az alapja, hogy találjunk a figyelmünk számára egy olyan fókuszt, ami segítséget nyújt abban, hogy az elménk hétköznapi kattogásán túllépve megtapasztaljunk új, minőségibb tudatállapotokat. A mindenmentes meditációnál a lélegzetünket használtuk mankónak, amihez mindig vissza tudunk térni, mikor gondolataink elkalandoznak.

Az alapelv egész hasonló a mantra-meditációnál is. Kiválasztunk egy olyan szót vagy mondatot, aminek van valamilyen pozitív töltete és utána hagyjuk, hogy a tudatunk elmerüljön ebben a hangban.

Miben más ez, mintha csak a légzésemre figyelnék?

Ha próbáltál már meditálni, akkor jó eséllyel szembesültél azzal, hogy az elméd ilyenkor (is) szereti lefoglalni magát valamivel. Hogy mikor jön ki az új Trónok harca…le kéne vinni a szemetet…elfelejtettél tusfürdőt venni a boltban…és hogy egyébként is az a hülye kollégád már megint beszólt, mikor egyáltalán nem kellett volna beszólnia, de te majd aztán jól megmondod neki, mert most pont beugrott 4-5 döbbenetesen jó érv, ami igazolja, hogy te sokkal jobban tudod nála, amit tudni kell.

Szóval az elméd szereti, ha van min csámcsognia és mivel arra van kondicionálva, hogy 1-2 percenként kap egy újdonságon alapuló dopamin-löketet, ezért többnyire nem lelkesedik azért, ha hosszú perceken keresztül megpróbáljuk a (kicsit ingerszegénynek tűnő) ki- és belégzésünkre irányítani a teljes fókuszunkat.

A mantrának megvan az a nagy előnye, hogy a hangon és jelentésen keresztül stabilabb horgony tud lenni az elméd számára. 

A mantra másik jellegzetessége, hogy a rezgésén keresztül segít a tudatodat egy új minőség felé irányítani. Gondolj csak arra, hogy mennyire fel tud tölteni a kedvenc zenéd. Itt is hasonló dolog történik, ahogy a tudatod elmerül a mantrában, úgy egyre inkább átjár téged az a jelentés és tudati minőség (pl. elfogadás, szeretet), ami ehhez a hanghoz köthető.

mantra meditálá psyhiker

Ugye érzed a párhuzamot, hogy a mantrák is ilyen színes irányjelzők tudnak lenni a meditálás ösvényén? (by Psyhiker)

Hogyan válasszak mantrát?

Számos mantra létezik az egészen szekuláris típusoktól a konkrét valláshoz köthetőkig. Javaslom, hogy válassz olyat, ami neked hangzás alapján elsőre szimpatikus. Ne törődj azzal, ha nem világos számodra, miért tetszik, próbáld ki és majd kiderül, hogy illik-e hozzád. Érdemes több mantrával is kísérletezned és figyelned arra, melyiket könnyebb a tudatodban tartani és érzékelsz-e különbséget abban, hogy milyen hatással vannak rád.

Hogy kitalálsz-e magadnak új mantrát, ami a szívedhez közel áll vagy egy régóta használt mantrához nyúlsz, csak rajtad múlik, mindkettőnek megvan az előnye. A sajátnak megvan az a személyes kötődése, ami plusz motivációt ad a gyakorláshoz, míg az ősi mantrák erősebb töltéssel rendelkeznek, mivel évszázadok óta emberek ezrei használják őket.

Néhány példa, amikkel el tudsz kezdeni kísérletezni:

SO HAM – (ejtsd: szó hám) Ez egy ősi, szanszkrit mantra, a jelentése „én vagyok az” vagy „én vagyok a teremtő tudat”. Javaslom, hogy először próbáld ki ezt, mert nagyon jól lehet a légzésedhez illeszteni és szuper ritmust tud adni a meditációdnak. Belégzés: So / kilégzés: ham.

OM – (ejtsd: AUM) Ezzel a mantrával már biztosan találkoztál, ez az univerzum „alaphangja”. Kicsit kevésbé ritmikus, mint más mantrák, de nehéz vele igazán mellélőni.

OM MANI PADME HUM  – Az egyik legnépszerűbb tibeti mantra, a dalai láma ajánlásával 😉 A konkrét fordítása kevésbé lényeges, de nagyon pozitív töltése van és ha ráhangolódsz, nagyon érződik, hogy sok ezer órányi mantrázást belefektetett már az emberiség.

SZERETET/BÉKE/BOLDOGSÁG VESZ KÖRÜL – Ez inkább csak példa arra, hogy magyarul is lehet mantrázni. Válassz egy olyan szót vagy mondatot, ami pozitív töltéssel bír számodra és merülj el benne.

FONTOS: Egyáltalán nem kell a mantrázásra úgy tekintened, mint egy (istenhez szóló) imára, szóval ha ellenérzéseid vannak mondjuk a hare krishnázással kapcsolatban, az ne vegye el a kedvedet, hogy kipróbáld ezt a módszert. A fent felsorolt mantrák használata semmilyen vallási meggyőződést nem igényel ahhoz, hogy hasznosak legyenek számodra, valamint teljesen „világi” szavak vagy mondatok is abszolút jó mantrák lehetnek, ha érzel hozzájuk kötődést.

Hogyan használjam a mantrát?

Vedd fel a szokásos ülőpózodat (széken vagy földön), először mondd ki párszor hangosan a mantrádat, majd egyre halkulva merülj bele. Eleinte mindenképpen érdemes hangosan is kimondanod néhányszor, mert így a tudatod sokkal gyorsabban fel tudja venni az adott rezgést. Ha már régóta használod ugyanazt a mantrát, akkor kezdheted csendben is a gyakorlást.

A mantra hosszától függően lehetőséged van azt hozzáigazítanod a légzésed ritmusához is. Elmondhatod a mantrát belégzésnél és kilégzésnél egyaránt vagy ha szétválasztható, akkor a felét belégzésnél, felét kilégzésnél. A tapasztalatom az, hogy ilyenkor sokkal stabilabb flow-ba tudsz kerülni a meditálás során, hiszen gyakorlatilag egyszerre használod mankóként a légzést és magát a mantrát. Közben vedd észre a légzéssel járó fizikai és mentális érzeteket is, így teljesen rá tudsz hangolódni a mantra értelmére és ritmusára.

Teljesen elkalandoztam, mit tegyek?

Először is ne ess pánikba (és mindig legyen nálad egy törölköző) 🙂 Függetlenül attól, hogy mit választasz a meditációd fókuszául, elő fog fordulni, hogy máshová vándorol a figyelmed és ezzel nincs is semmi baj. Amikor ezt észrevetted, tudatosítsd magadban (szigorú felhangok nélkül), majd térj vissza a mantrához.

Remélem sikerült a fentiekkel kedvet csinálnom ahhoz, hogy kipróbáld ezt a meditációs módszert is. Ha szívesen megosztanád a tapasztalatodat, azt meg tudod tenni itt kommentként, ha pedig kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal.