10 ok, hogy végre elkezdj meditálni

Értékelem a nyitottságodat, cserébe megígérem, hogy a következő 3 dologról nem lesz most szó: „rohanó világunkról”, spiritualitásról és GDPR-ről. Ennek a cikknek a célja, hogy bullshit-mentesen bemutassam neked a meditálás hétköznapi előnyeit, amik sokat hozzá tudnak tenni az életedhez. Függetlenül attól, hogy mennyire hoz téged lázba a megvilágosodás gondolata.

Erősen szubjektív véleményem szerint a 3 leghasznosabb dolog, amit magadért tehetsz a mindennapokban a következők: igyál naponta 2 liter vizet, sportolj hetente kétszer és meditálj naponta 15 percet. Nem feltétlenül ebben a sorrendben. Az első kettőről már hallottál eleget, szóval nézzük meg, mit tud érted tenni a meditálás.

1, Fejleszti a kognitív készségeket

A Harvard Medical School kutatási eredménye szerint már 8 hét meditáció után kimutathatóan növekedett a tesztalanyok szürkeállománya azokon az agyterületeken, amik a tanulásért és a memóriáért felelnek.  Ez egyben azt is jelenti, hogy a meditálás képes olyan fizikai változást előidézni az agyunk szerkezetében, ami az öregedéssel járó káros folyamatokat késlelteti.

Nagyon pozitív hatással van a koncentrációs készségre, ami meglehetősen hasznos tud lenni, mikor munka vagy tanulás közben 6 percenként ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy elkezdd nyomkodni a telefonod vagy csekkold az e-mailjeidet.

Egy tesztcsoport tagjainál már 2 hét meditáció után mérhetően csökkent a munka közbeni elkalandozás mértéke és a zavaró gondolatok száma.

2, Boldogabbá tesz

Tudtad, hogy függetlenül attól, hogy valaki éppen megnyerte a lottót vagy egy autóbalesetben lebénult, átlagosan 6 hónap múlva visszatér ugyanarra a boldogsági szintre, amin a váratlan esemény előtt volt? Elgondolkodtató, hogy ezek a jelentősnek tűnő külső körülmények hosszú távon nincsenek komoly hatással a boldogságunkra.

Jó hír viszont, hogy a meditáció képes stabilan növelni a boldogsági szintünket, ráadásul már pár hét alatt bekövetkezhet változás a meditálók jóllétében és pozitív életszemléletében.

3, Építi az önbecsülést

Az általánosan alacsony önbecsülés és a negatív énkép számomra az egyik legszomorúbb jelenség a mai rohanó világunkban  Magyarországon. Szerencsére a meditálás ezen a területen nagyon hasznos segítség tud lenni, mert segít megbarátkozni önmagaddal.

A gyakorlás során sokat fejlődik az önismereted, tisztább képet kapsz arról, hogy hol tartasz az életed különböző területein. Felismered és elfogadod azokat a dolgokat, amikben még fejlődnöd kell, de elkezded értékelni azokat is, amikben már most is jó vagy (és tudatosítod magadban, hogy ezek nem „alap” dolgok).

4, Javítja az emberi kapcsolatainkat

Ezen a területen igen sokszínűek és roppant hasznosak a meditálás előnyei. Mivel segít jobb kapcsolatot kialakítanunk saját magunkkal (lásd előző pont), ezért ismerősökhöz, családtagokhoz, sőt idegenekhez is sokkal pozitívabban tudunk viszonyulni.

Jelentősen csökkenti az ingerlékenységet, mérsékli a mások irányába mutatott agressziót és fejleszti az empátiát.

Gondolom már kezd fáradni a szemed, ezért itt van egy a cikkhez ugyan nem kapcsolódó, de szép fotó (by PsyHiker)

5, Jót tesz a szívednek

A magyarok esetében jelenleg a legtöbb halálesetet (több mint 50%!) a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Ezért jó tudni, hogy a mentális tényezők mellett a meditálás fizikai előnyökkel is bír: már pár hónapos gyakorlás után gyakran csökken a vérnyomás, ezáltal sok esetben a gyógyszerek szedése is mérsékelhető.

Több éves gyakorlás esetén egy kutatás alanyainál pedig majdnem a felére csökkent az infarktus kockázata.

6, Jobb alvás

Amellett, hogy a meditáció segíti a fizikai és mentális relaxációt, az inszomnia kezelésében is igen hatékony. A meditálók nemcsak, hogy gyorsabban el tudnak aludni éjszaka, de mellette jobb eséllyel is tudják átaludni az egész éjszakát.

7, Fokozza a kreativitást

Egy kutatás során a meditálást gyakorlók többsége jelentős javulást ért el, mikor kreatív feladatokkal tesztelték az eredetiségüket és „out of the box” gondolkodásukat.

Fun fact: David Lynch is lelkes meditáló, már több mint 45 éve egy napot sem hagyott ki. Ha a Mulholland Drive-nak bármi köze van a meditáláshoz, az számomra már elég bizonyíték, hogy ő elég izgalmas ötleteket hoz fel a „mélyből”.

8, Csökkenti a stresszt

A stressz és a meditálás ellentmondásos kapcsolatban állnak, hiszen stresszes állapotban van a legnagyobb szükségünk a meditálás során elért nyugodt tudatállapotra, viszont pont ilyenkor a legnehezebb 15-20 percen keresztül befelé figyelnünk.

Biztató viszont, hogy a meditáció jelentősen képes csökkenteni a szervezet kortizol szintjét (ami a fő stressz-hormon), valamint már 10 napnyi meditálás számottevően tudja csökkenteni a tapasztalt stressz mértékét.

9, Erősíti az immundrendszert

A meditálásnak köszönhető relaxált állapot jelentősen tudja tehermentesíteni az immunrendszer működését, ezáltal az képes több erőforrást csoportosítani a tényleges betegségek legyőzésére.

Már 2 hónap meditáció után a szervezet jelentősen több antitestet képes termelni az influenza ellen, valamint enyhülnek a szervezetben fellépő gyulladások.

10, Enyhíti a szorongást és a depressziót

A meditálás egyik fő előnye az érzelmi stabilitás helyreállítása, ami segít sokkal pozitívabban értelmeznünk a külvilág ingereit. Egy diákokon végzett kísérlet kimutatta, hogy a meditálásban résztvevő csoport még fél évvel a gyakorlás után is kisebb arányban mutatott depresszióval vagy szorongással kapcsolatos tüneteket.

És mennyit kell ehhez meditálnom?

Felmerül persze a kérdés, hogy mennyit kell a fenti jóságok eléréséhez meditálni. Területenként és egyénenként változó, hogy mennyi gyakorlásra van szükség, de általánosan elfogadott, hogy napi 15-20 perc meditálás néhány hónap alatt már érzékelhetően pozitív változásokat hoz a gyakorlók életében. Nagyon fontos viszont a rendszeresség, amiről még sokat fogok beszélni.

Ha kedvet kaptál a meditálás elkezdéséhez (vagy újrakezdéséhez), akkor kövesd az oldalt és csekkold le ezt a kezdő meditációs technikát. Addig is ne feledkezz meg a vízivásról és a testmozgásról.

Felhasznált források:
https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-018-0905-4
https://www.psyn-journal.com/article/S0925-4927(10)00288-X/abstract  
http://content.time.com/time/health/article/0,8599,2008914,00.html  
https://www.researchgate.net/publication/42975499_Mindfulness_meditation_improves_cognition_evidence_of_brief_mental_training_Consciousness_and_Cognition_An_International_Journal_19_597-605
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797612459659
https://www.psychologytoday.com/us/blog/meditation-modern-life/201309/meditation-will-make-you-smarter-and-happier
https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-014-9589-1
https://www.huffingtonpost.com/ed-and-deb-shapiro/meditation-self-esteem_b_1803862.html
https://mijn.bsl.nl/meditation-inhibits-aggressive-responses-to-provocations/15184918
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2008.0416
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2012.00116/full
https://tmhome.com/experiences/david-lynch-on-meditation/
https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-018-0905-4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23724462
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12883106
https://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130315095916.htm
http://healthland.time.com/2012/11/14/mind-over-matter-strongest-study-yet-shows-meditation-can-lower-risk-of-heart-attack-and-stroke/