• Blog
  • Meditálás
  • Pozitív megerősítések – A 6 kedvenc gondolatpalántám

Pozitív megerősítések – A 6 kedvenc gondolatpalántám

Életemben először az Amerikai szépségben találkoztam pozitív megerősítésekkel, mikor az ingatlanügynök Annette Bening győzködte magát arról, hogy ő ma eladja ezt a házat. Volt egy kazettája is, amit az autóban hallgatott és mindenféle magabiztosságot sugárzó üzeneteket ismételgetett a teljes idegösszeomlás szélén. Ez alapján talán nem meglepő, hogy az affirmációkat sokáig valami fura amerikai marhaságnak tartottam, amik segítségével self-help guruk hülyítik a hiszékeny és kétségbeesett háziasszonyokat.

Pár évvel ezelőtt aztán újra szembe jött velem a jelenség és ekkor már elkezdtem kicsit barátkozni a gondolattal, hogy kipróbálom. Továbbra is volt bennem némi ellenérzés, mert nem tűnt annyira hihetőnek, hogy ha elkezdem hajtogatni magamnak, hogy én egy óriási családi házban élek 3 labradorral, akkor ez belátható időn belül megvalósul, de a játékos kíváncsiság erősebb volt bennem.

Végül aztán 4 hónappal ezelőtt választottam ki azt a palántacsomagot, amivel jelenleg is dolgozom és mivel mindegyik területtel kapcsolatban egyértelműen látom a pozitív változásokat az életemben, most megosztom veled a módszer lényegét.

Mik azok a pozitív megerősítések?

Az affirmációk olyan kijelentések az önmagunk számára elképzelt ideális állapotról, amiket ismétléseken keresztül elültetünk a tudatalattinkba. A módszer azért működik, mert a tudatalattink csak nagyon nehezen tud különbséget tenni tényleges külső körülmények és események, valamint a fejünkben lezajlott képek között. Tehát ha ismétléseken és vizualizációkon keresztül természetessé teszed ezeket a képeket a tudatalattid számára, akkor sokkal magabiztosabban és motiváltabban tudsz majd úgy cselekedni, hogy ezek a dolgok a külső világodban is létrejöjjenek.

Miért ültessek gondolatpalántákat?

A kérdés inkább az, hogy miért ne? Én az elmúlt hónapokban amolyan játékként tekintek arra, hogy új palánták elültetésével milyen pozitív változásokat tudok előidézni az életemben. Roppant izgalmas és motiváló érzés, mikor teljes szabadságod van azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél megváltoztatni magadon és ehhez van egy olyan eszközöd, ami naponta csak pár percet vesz igénybe. Amikor pedig ténylegesen látod megjelenni ezeket az új dolgokat magad körül, az egészen szuper érzés.

Hatékony palántázás 5 lépésben!

A jelenről szóljon
Az éppen elültetendő gondolatpalántát mindig jelen időben és kijelentő módban fogalmazd meg. Eleinte lehet, hogy kicsit hülyén fogod érezni magad, mikor ismételgeted magadnak kómásan a reggeli kávéd mellett, hogy „Produktívan és boldogan indulnak a reggeleim”, de ez ne szegje kedvedet. Lendülj túl azon, hogy az adott pillanatban még nem tartasz ott, ahol szeretnél és fogadd el, hogy éppen a tudatalattid újrakalibrálását végzed, ami egy izgalmas és klassz dolog.

Pozitív kijelentés 
Az egyszerű szabály: ne legyen a kijelentésedben az, hogy „ne” vagy „nem”. Törekedj arra, hogy pozitívan fogalmazd meg az adott állítást. Itt van pár példa, hogyan tudod átformálni őket:

„Nincsenek anyagi gondjaim” – „Anyagi biztonságban élek”

„Nem zavar a főnököm hülye viselkedése” – „Remek kapcsolatom van a főnökömmel”

„Soha nem kések el sehonnan” – „Mindig pontos vagyok”

Legyen részletgazdag 
Minél részletesebb képet tudsz festeni a fejedben a kívánt állapotról, annál jobb. Ha szeretnél egy szuper párkapcsolatot, akkor képzeld el minél aprólékosabban, hogyan viselkedtek egymással, miket csináltok együtt és milyen jó dolgokat tudtok adni egymásnak. Minél több a részlet, az agyad annál igazibbnak és természetesebbnek fogja érezni a kívánt állapotot.

A hála érzése
A többi tippel ellentétben erről nem olvastam más szakirodalomban, de a saját tapasztalatom az, hogy sokkal hatékonyabbá válik a palántázás, ha hozzárendeljük a hála érzését. Egyrészt ad az egész folyamatnak egy pozitív töltetet, ami sokkal energikusabbá teszi az egész gyakorlatot, másrészt pedig jobban köti a gondolatot a jelen valósághoz.

Jellemzően csak olyan dolgokat szoktunk megköszönni, amit már megkaptunk, szóval ezzel a trükkel a tudatalattink jobban elhiszi, hogy már a miénk, amire vágyunk. Mondd ki egymás után az alábbi állításokat és érezni fogod a különbséget:

Egyszer majd minden helyzetben magabiztos leszek. 

Minden helyzetben magabiztos vagyok. 

Hálás vagyok érte, hogy minden helyzetben magabiztos vagyok. 

Rendszeresség 
Ez a visszatérő vesszőparipám, ahogy a meditálásnál, úgy az affirmációknál is fontos, hogy azokat minden nap elvégezd. A cél, hogy ezeket az új gondolatokat minél stabilabban beágyazd a tudatalattidba és ehhez szükségük van a napi öntözésre a palántáknak. Én a reggeli meditációm után szoktam a palántázást végezni, kijelentésenként egy percig. Ilyenkor a tudatos elmém le van csillapodva és így sokkal fogékonyabbá válik az agyam a megerősítésekre.

Ha jó utat választasz magadnak, minden sokkal jobb lesz! (by PsySight Photography)

A 6 kedvenc affirmációm

Gondolatébresztőnek összeszedtem a kedvenc palántáimat, amiket jelenleg is ápolok. Ha valamelyik tetszik, nyugodtan kezdd el te is használni, de alapvetően inkább példáknak szánom őket, amik segítenek kigondolni a sajátjaidat.

Vonzom a pozitív embereket, helyzeteket és lehetőségeket.
Ilyenkor szeretem elképzelni, hogy ismerőseim bemutatnak új, izgalmas embereknek vagy olyan helyzetekbe kerülök, amik sokkal jobbak, mint azt előre gondoltam volna. Számomra ez egy pozitív áramlásról szól, ami új és szuper dolgokat hoz be az életembe.

Mindig egészséges vagyok.
Arra gondolok ilyenkor, hogy az immunrendszerem nagyon erős és bármilyen betegséget a lehető legrövidebb idő alatt legyőz. Figyeld meg itt is a pozitív megfogalmazást, szándékosan nem az a kijelentésem, hogy „soha nem vagyok beteg”. A lényege, hogy ha fel is merül egy betegség, a szervezetem gyorsan visszaállítja az egészséges alapállapotomat.

Minden erőforrás bőségesen áramlik hozzám.
Itt nagyon rugalmasan értelmezem az erőforrás fogalmát, gyakorlatilag mindent idesorolok, amire szükségem van az életben: információ, szeretet, pénz, kapcsolatok, akaraterő, fizikai dolgok. Jellemzően úgy képzelem el, hogy én nem a végpontja vagyok ennek a pozitív áramlásnak, hanem ezek az értékek eljutnak hozzám, hogy felhasználva őket értéket teremtsek a környezetem számára.

Kitartóan és eredményesen dolgozom a céljaim eléréséért.
Lustaság és procrastination elleni védőoltás. Szorgalmas vagyok, na!

Minden nap csodák történnek velem.
Ez a kedvencek között is a kedvencem. A Harry Potter könyvek óta mindig is frusztrált, hogy miért nincs több csoda és varázslat a világunkban, szóval úgy döntöttem, hogy az enyémben lesz. Ilyenkor elképzelem, hogy fantasztikusan jó dolgok történnek velem és olyan pozitív csodák, amikre nincs nagyon racionális magyarázat. Mostanra meg is tudom erősíteni, hogy ha erre fogékonnyá tesszük az elménket, akkor tényleg nagyon sok varázslatos dolgot veszünk észre magunk körül.

Fantasztikusan jó munkám van.
Nem szoktam konkretizálni, hogy pontosan milyen munkát végzek, csak azt, hogy inspiráló emberekkel dolgozom együtt, minden nap izgalmas, új emberekkel találkozom, sok értéket teremtek a környezetem számára és élvezettel csinálom azt, amiben nagyon jó vagyok. És persze része a képnek, hogy pozitív visszajelzések és pénz formájában a környezetem is elismeri a munkámat.

Legyél magabiztos és stabil mint ez a kő! (by PsySight Pohotgraphy)

Hogyan hozzam létre a saját palántáimat?

Két fő módszer van, az egyik a félelmetes, a másik a játékos.

A félelmetes valójában nem az, csak így mégiscsak hangzatosabb. A lényege, hogy készítesz egy listát a félelmeidről vagy önkorlátozó gondolataidról és ezeket megfordítva hozod létre a pozitív palántát.

Ha például meggyőződésed, hogy totális kudarc lennél vállalkozóként, akkor ezt megfordítva létrehozhatsz egy olyan megerősítést, hogy „A vállalkozásom folyamatosan növekszik és fejlődik”. Ezt gyakorlatilag az életed bármely területén felmerülő limitáló gondolattal meg tudod csinálni, szóval válaszd ki azokat, ahol leginkább szeretnél pozitív változást látni.

A játékos módszer ennél is kötetlenebb. Erre jó példa a „csodás” affirmációm, ahol egyszerűen csak hajt a kíváncsiság, hogyan tudom az életemet még gazdagabbá és tartalmasabbá tenni. A fantáziádra van bízva, hogy milyen új, izgalmas dolgokkal teszed még érdekesebbé az élményeidet.

A saját megerősítéseid létrehozásánál arra érdemes még odafigyelni, hogy ne válassz olyan kijelentést, amit a tudatos elméd automatikusan elutasít. Persze sok múlik a jelenlegi adottságaidon és a magabiztosságodon, de törekedj arra, hogy olyan palántákat ültess, amiket el tudsz fogadni.

Tehát ha elkezded mondogatni magadnak, hogy „Én egy milliárdos vagyok”, de az elméd letiltja és csak intenzív feszültséget érzel, akkor válts valami olyasmire, hogy „Mindig van elég pénzem”. Sokkal könnyebben tudja a tudatalattid magáévá tenni ezeket a képeket, ha a tudatos elméd nem ellenkezik, szóval inkább kezdd kicsiben és ahogy rutinosabbá és magabiztosabbá válsz, tűzz ki egyre bátrabb célokat.

Mennyire legyek konkrét?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, mennyire érdemes nagyon specifikusnak lenni a megerősítéseinkben, én személyesen jobban szeretek teret engedni az univerzum bölcsességének. Ezért is választottam a munkával kapcsolatban egy általánosan pozitív és motiváló kijelentést, nem pedig azt, hogy egy V. kerületi sztárügyvéd akarok lenni, akinek havi 40 millió forint bevétele van ingatlanmaszatolásokból.

Ezzel nagyobb szabadságot biztosítok annak, hogy a körülmények úgy alakuljanak, ahogy az a legjobb nekem és nem szűkítem le a lehetőségeket a tudatos elmém által elképzelt ideális állapotra.

Viszont ha neked van olyan nagyon konkrét dolog, amire nagyon vágysz, nyugodtan választhatod ezt a pozitív megerősítéseid tárgyává. Ha pedig időközben megváltoznak a céljaid és már nem motivál az adott konkrétum, akkor változtass rajta bátran.

Lusták, figyelem!

Ha esetleg a fentiek alapján azt szűrted le, hogy a megerősítések amolyan varázsszerként megoldják minden problémádat, szóval a napi 10 perc ismételgetés után nyugodtan hátradőlhetsz, akkor van egy rossz hírem. A pozitív változásokat az életedben mindig CSELEKVÉSEN keresztül tudod elérni.

Az affirmációk nem helyettesítik ezt, hanem létrehoznak a fejedben egy konstruktív keretrendszert, ami növeli a magabiztosságodat és a motivációdat, ezáltal megkönnyítik a konkrét cselekvést. Szóval ha az egyik palántád az, hogy megtaláld a tökéletes partneredet, akkor legalább tedd meg azt a szívességet az univerzumnak, hogy nem ülsz otthon egész nap és legalább néha lenézel egy part menti szórakozóhelyre. Hátha.

Jó palántázást, sok cselekvést!