Segítség! Meditálok, De Nem Fejlődök

a meditáló lajhár, fejlődés, meditáció, tippek

Bármennyire is kitartó vagy, kifejezetten frusztráló tud lenni, ha a rendszeres gyakorlás ellenére is azt érzed, hogy megakadtál a fejlődésben. Mivel idővel biztosan eljön egy ilyen pillanat, összeszedtem néhány tippet, hogy magabiztosan megbirkózhass az ilyen helyzetekkel és ne veszítsd el a motivációdat. Két kérdéssel fogok foglalkozni: honnan tudod, hogy valóban stagnálsz-e és mit tudsz tenni ellene?

Tényleg nem fejlődsz?

Mielőtt elfogadod, hogy valóban nem jutsz egyről a kettőre, érdemes átgondolnod, hogy miért is támadnak kétségek a fejedben. Ha régóta meditálsz, már biztosan érezted úgy, hogy egy ideje egy helyben toporogsz és nem látod, hogy eredményekre vezetne a gyakorlásod, aminek több oka is lehet.

Az egyik legfontosabb abból fakad, hogy valójában a meditálás hatására formálódó elméd próbál reflektálni arra, hogy hogyan működik az elméd. Ez egy trükkös helyzet, mivel a vizsgálódásod tárgya és alanya ugyanaz, valamint a nézőpontod is folyamatosan változik, így sokkal nehezebb megítélned, hogy ténylegesen nem fejlődsz, vagy csak úgy érzed.

A másik lehetséges ok, hogy állandó, lineáris fejlődésre számítasz és ezért csalódsz. Bár valószínű, hogy ideiglenesen az életed több területén is fogsz tapasztalni állandó javulásokat a meditálás hatására, lesz olyan is, mikor látszólag hónapokig nem következik be változás, majd hirtelen érkeznek meg az eredmények.

Ehhez kapcsolódik az is, ha irreálisak az elvárásaid: a fizikai edzéshez hasonlóan itt is időre van szükség a fejlődéshez, szóval ne kezdd el keresni a glóriát a fejed körül 2 hét gyakorlás után.

Szintén könnyű a meditálást hibáztatni, mikor az életkörülményeid megváltozása miatt kerülsz rosszabb mentális állapotba. Persze részben azért is kezdtél meditálni, hogy a nehéz helyzeteket jobban kezeld, de ha éppen véget ért egy komoly kapcsolatod, ellopták a Pokémon gyűjteményedet és még a házelnök is vérlázító baromságokat beszél, akkor érthető, hogy kicsit feszültebb vagy az átlagosnál.

További nehézséget okoz a fejlődésed megítélésében, hogy a meditálás hatására a negatív gondolkodási és viselkedési mintáid sokkal láthatóbbá válnak számodra, ezért gyakran lesz az az érzésed, hogy nem jó irányba haladsz. A legtöbb esetben valójában arról van szó, hogy ezek a rossz szokásaid eddig is jelen voltak, csak nem tudatosítottad őket magadban. Bár valóban frusztráló tud lenni ezeknek a felfedezése és megismerése, így mégis egy lépéssel közelebb kerültél a megfelelő kezelésükhöz.

Ha a belső kétségeidet legyűrted és a tettek mezejére lépnél, akkor az alábbi tanácsokat érdemes megfontolnod.

Rendszeresség

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem gyakorolsz minden nap. A legfontosabb, hogy legyél kitartó és az eredmények nem maradnak majd el. Az már önmagában valódi eredmény, ha minden nap sort kerítesz az elméd megfigyelésére és egyetlen nap sem marad ki. Ez egyaránt jót tesz az önfegyelmednek és a meditálás többi pozitív hatását is ez fogja meghozni neked.

Csináld alaposan

Bármennyire is fontos a kitartás, önmagában nem lehet elég, mert gyakorlásod hatékonysága több dologtól függ. Biztos volt már olyan meditációd, mikor az idő elteltével eszméltél, hogy végig valami máson ábrándoztál. Értelemszerűen egy ilyen alkalom nem fog annyit hozzátenni a fejlődésedhez, mintha végig a meditációd tárgyára figyeltél volna.

Fontos tehát, hogy meglegyen a megfelelő fókusz és intenzitás, amivel a gyakorlatot végzed. Ne érezd magad rosszul, ha elkalandozol és ne is analizáld túl a gyakorlásod folyamatát, viszont ügyelj arra, hogy a megszabott idő meditálással teljen és ne bamba üldögéléssel.

Előkészületek

Az előkészületek fontosságáról már korábban írtam, ezért most csak röviden. Nem kell óriási dolgokra gondolni, viszont nagyon megnöveli a gyakorlásod hatékonyságát, ha fizikailag és mentálisan is rákészülsz egy kicsit. Ha tudsz, jógázz előtte, ha ez időhiány vagy egyéb meggyőződéseid (lásd lejjebb) miatt nem fér bele, akkor legalább nyújtózkodj párat.

Vedd fel az ülőpózt, vegyél pár mély lélegzetet, figyelj oda a fizikai érzeteidre és erősítsd meg magadban, hogy most mivel fogsz foglalkozni. Mielőtt kétségbe esnél, nem hindu istenekhez kell fohászkodnod, én jellemzően ennyit szoktam mondani magamban: „A következő 30 percben a légzésemre fogok koncentrálni”.

Nézd kicsiben

A fentiekben kifejtettem, hogy miért nehéz a meditálás hosszú távú hatásait tetten érni magadon, ezért érdemes arra figyelni, ahol valóban érezhető a változás. A módszer nagyon egyszerű, a meditálásod után tedd fel a kérdést, hogy miben érzed magad máshogy, mint előtte. Lesznek olyan alkalmak, mikor nem tapasztalsz pozitív változást, de az esetek többségében motivációt tudsz majd meríteni a gyakorlás végére kialakuló nyugodt, békés és elégedett tudatállapotból.

Váltani vagy nem váltani?

Különböző meditációs módszerek léteznek, ezért fontos, hogy megtaláld a hozzád legjobban illőt. Ebből viszont két csapdahelyzet is fakad: vagy túl gyakran váltogatod a technikát vagy beleragadhatsz egy olyanba, ami nem való neked (vagy már meghaladtad). Azt javaslom, hogy eleinte kísérletezz több módszerrel, míg megtalálod a neked megfelelőt, majd tarts ki emellett.

Ha később azt érzed, hogy kezd unalmas, monoton rutinná válni a gyakorlás, akkor egy időre kipróbálhatsz egy új technikát, ami újra meghozza a lelkesedésed, de próbáld elkerülni a gyakori váltogatást.

Taníts, mester!

Kevés dolog tudja jobban felgyorsítani a fejlődésedet, mint egy tapasztalt tanító, aki felügyeli a gyakorlásodat és akinek fel tudod tenni a kérdéseidet. Ehhez általában szükség van arra, hogy egy adott meditációs tradíció mellett legalább ideiglenesen elkötelezd magad, de ha van már számodra szimpatikus irányzat, akkor mindenképpen indokolt lehet csatlakoznod egy közösséghez, ahol egy mester foglalkozik majd veled.

Amúgy mivel tömöd a fejed?

Ha figyelembe veszed, hogy a napodnak csak egy töredékét töltöd meditálással, nem nehéz belátni, hogy életminőséged szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a napod többi része mivel telik.

Nem szeretném Budaházy Eddás demagógiával súlykolni beléd, hogy milyen médiatartalmakat fogyassz, mennyit instagram-ozz vagy pletykálj a kollégáidról, viszont fontos látnod, hogy hiába meditálsz napi 1 órát, ha mellette a fél napodat alacsony színvonalú tartalmak fogyasztásával töltöd, akkor ez a fejlődésedre is komoly hatással lesz.

Azt javaslom, hogy bármivel is töltsd az idődet, naponta többször tedd fel magadnak a kérdést: Mit tesz ez most hozzá az életminőségemhez? És nem kell magaddal túl szigorúnak lenned, teljesen oké válasz, hogy eltöltesz fél órát a kedvenc sorozatoddal, mert ez segít feltöltődni. Viszont ha azt tapasztalod, hogy hosszú órákat foglalkozol olyasmivel, amitől neked valójában nem lesz jobb, csak kényelmes megszokásból csinálod, akkor érdemes lehet ezeket fokozatosan visszaszorítani.

Végezetül annyit fűznék még hozzá a témához, hogy a meditálásban különböző időszakok váltogatják egymást. Valamikor izgalmas és motiváló lesz a gyakorlás, máskor unalmas, frusztráló és úgy érzed majd, semmilyen eredményt nem hoz. Éld meg ezeket a változó periódusokat, építs a pozitívumokra és a hullámvölgy alján is tudd, hogy sok izgalom és szépség vár még rád.

(Ehhez a cikkhez többek között erről a szuper meditációs blogról is merítettem ötleteket, ne mulaszd el lecsekkolni, ha tudsz angolul.)