Kipróbálnád a meditálást? Előbb moss fogat!

Biztos hallottad már, hogy a megvilágosodáshoz a legrövidebb út a ragyogó fogakon keresztül vezet. Ha nem, az sem baj, mert én sem. Viszont ha eddig félelmetesnek tartottad azt, hogy meditálás címszó alatt fél óráig csukott szemmel egyedül maradj a gondolataiddal, akkor a gyümölcsmeditáció után most itt egy újabb kockázat- és mellékhatásmentes tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlat, ami küszködés és fájdalmak nélkül repít majd téged a meditálás világába. Nincs szükséged semmilyen speciális eszközre, szóval irány a fürdőszoba (vagy a munkahelyed mosdója, ha nagyon türelmetlen vagy és kéznél van a fogkeféd) és tapasztald meg, hogy a fogmosás 2.0 milyen élmény.

Kezdődjön hát a spirituális fogmosás!

Mielőtt elkezdenéd a csutakolást, koncentrálj arra, ami most történni fog veled és határozd el, hogy kivételesen nem a csapatod cserecsatárának kiújuló sérülésével vagy a legjobb barátnőd csávójának vérlázító viselkedésével leszel elfoglalva (hiszen te már egyébként is megmondtad neki csomószor, hogy hagyja ott a francba, de ő persze nem hallgatott rád, pedig a múltkor is mennyire igazad lett, mikor………) Most nincs semmi más, csak te és a fogkeféd és ami kettőtök között történik.

Szóval vedd is a kezedbe és figyelj arra, milyen a tapintása. Engedj rá vizet és közben figyelj a víz hangjára. Most tegyél rá egy kis fogkrémet. Figyeld meg, mennyi fogkrémet használsz (ha a tubusnak már csak kevesebb mint a harmada van hátra, akkor jellemzően negyedannyit, mint teli állapotában). Milyen az illata? Milyen a színe? Fogmosás közben figyelj a kezed mozdulataira és az érzetre, ahogy a fogkefe hozzáér a fogaidhoz. Ugyanolyan mozdulatokkal és ugyanannyi ideig mosol most fogat, mint mikor nem figyelsz oda? Irányítsd röviden a figyelmedet a többi végtagodra is.

Milyen íze és állaga van a fogkrémnek a szádban? Kövesd a nyelved mozgását (megfigyelted már, hogy követi a fogkefét?). Milyen érzés, mikor kiöblíted tiszta vízzel a szádat? Futtasd végig a nyelved a sima felületű fogaidon. Vigyorogj egyet a tükörbe és állapítsd meg, milyen végtelenül megnyerő a mosolyod! Végül mondj köszönetet a fogaidnak, hogy olyan hűséges barátaid az életben és számos szuper dologra tudod használni őket.

Fontos, hogy az egész élmény rólad szól, szóval a fenti leírás csak egy példa. Vidd bele minél több érzékszervedet és koncentrálj arra, ami számodra érdekes benne.

Történelmi pillanat! Ez az első kép a blogon, aminek köze van az aktuális tartalomhoz.

Akkor én most meditáltam?

Igen, hiszen a meditálás lényege az éber és fókuszált figyelem egy adott jelenségre. Ha ebből indulsz ki, akkor lényegtelen, hogy éppen egy gyertyalángra, a légzésedre, a jobbkéz-szabály megadására vagy a fogkefédre irányítod a figyelmedet. Az a fontos, hogy a felmerülő gondolataidba ne kezdj el kapaszkodni és mindig térj vissza a fókuszod tárgyához. Ha erre bármilyen körülmények között képes vagy, akkor gratulálok, jó úton jársz, hogy a meditálás (és az ezzel járó előnyök) az életed részévé váljon.

De mégis mire jó ez?

Talán nem árulok el vele nagy titkot, hogy ennél a típusú gyakorlatnál a hangsúly nem magán a fogmosáson van. Az a jó benne, hogy némi gyakorlással minden tevékenységedbe be tudod építeni ezt az aktív jelenlétet, így sokkal több tudatossággal fogod átélni, ami történik veled életed során. Sokszor hajlamosak vagyunk mindent rutinból végezni és észre sem vesszük azokat a jóságokat (pl. evés közben vagy amit a párkapcsolatunk nyújtani tud), amik minden nap körülvesznek minket. A fogmosásnak, mint konkrét kiindulópontnak két előnye is van: először is egy egyszerű feladaton tudod a tudatosságot gyakorolni, így felkészíted magad az összetettebb tevékenységekre. Másrészt pedig így már reggel meg tudod alapozni a tudatos jelenlétet, amit utána könnyebb lesz a napod egészére átvinni.

Ez tetszik, hogyan tovább?

Több opció is van. Egyrészt próbálj meg a többi rutinodba is magasabb szintű figyelmet vinni és tapasztald meg, milyen hatással van ez az életminőségedre. Másrészt pedig, ha ez már jól megy és felbátorodtál, akkor itt az ideje, hogy egyéb meditációs technikákat is beépíts a hétköznapjaidba. Kezdésnek javaslom a már többször emlegetett mindenmentes meditációt, ami egy egyszerű és hatékony gyakorlat kezdők számára. Természetesen nyugodtan kísérletezz más technikákkal is, a lényeg, hogy ha egyszer rákaptál az ízére, hogy milyen érzés több figyelmet vinni a hétköznapjaidba, akkor már nem lesz kérdés, hogy elkötelezd magad a rendszeres meditálás mellett.