Mindenmentes meditáció kezdőknek

Ha egy ideje már vonz a gondolat, hogy elkezdj meditálni, de valahogy az egész mindig túl misztikusnak vagy bonyolultnak tűnt, akkor tökéletes helyen jársz. Itt egy olyan mindenmentes kezdő meditációt fogok bemutatni, ami segít majd leépíteni ezeket félelmeket és az első sikerélmények után meghozza a kedved a további gyakorláshoz.

Előkészületek

Engedd el az előzetes elképzeléseidet, hogy most minek kell majd történnie. Nagyon sok frusztrációtól meg tudod kímélni magad a későbbi gyakorlások során, ha nem alakítasz ki magadban egy konkrét képet arról, hogy hogyan kell tökéletesen meditálni. Csak kövesd a lépéseket és figyeld meg, ami kibontakozik.

Döntsd el, hogy mennyi időt akarsz meditálni. Kezdésnek próbáld ki 10 perccel, ha ezt utólag soknak vagy kevésnek érzed, akkor majd tudsz módosítani rajta.

Hozzávalók

1 csendes hely
Nincs szükség egy hangszigetelt szobára, de biztosítsd, hogy az eltervezett idő alatt ne zavarjanak meg családtagok/lakótársak/állatok.

1 időmérő eszköz
Számos opció létezik, kezdésnek a telefonod ébresztője is megteszi. Lehetőleg olyan jelzőhangot válassz, ami nem túl hangos vagy irritáló.

1 szék
A legjobb az egyenes háttámlájú vagy támla nélküli (ha bírja a hátad). A lényeg, hogy ne legyen túl süppedős vagy hátradőlős, mert úgy nehéz lesz egyenes háttal ülnöd.

A mindenmentes meditáció lépései

1, Ülj le a székre és lehetőleg ügyelj arra, hogy gerinced függőleges legyen. Talpak a földön, kezek a térdeken tenyérrel lefelé.  Nem tragédia, ha nem úgy ülsz, mint az eminens diák az első sorban, mikor rezeg az évvégi ötöse szorgalomból, de azért ne is görnyedj túlzottan. Nem kötelező, de hasznos megfigyelned, hogy milyen most az általános hangulatod és milyen érzetek vannak a testedben.

2, Csukd be a szemed és végezz pár lassú és mély be- és kilégzést az orrodon át.

3, Folytasd a légzést a saját tempódban az orrodon keresztül. Ha van benned feszültség azzal kapcsolatban, hogy borzasztóan átlagosan csinálod, akkor emlékezz az előkészületekre: engedd el azt a képet, hogy neked most végtelenségig elnyújtott ashtanga jógás szuszogásokat kéne produkálnod. Vagy bármi mást, amit olyan nagyon „profin meditálósnak” érzel. Lélegezz úgy, ahogy egyébként is szoktál és minden rendben lesz.

4, Kezdd el magadban számolni a lélegzeteidet. Amikor a légzésed beállt egy természetes és egyenletes ritmusra, elkezdheted a számolást. Az első belégzés az 1, a kilégzés a 2, majd az új belégzés a 3 és így tovább. Ha elérsz 10-ig, akkor kezdd el újra 1-től.

5, Amikor elkalandoznak a gondolataid, térj vissza a légzésedhez és kezdd újra a számolást 1-től. Figyelem: szándékosan nem azt írtam, hogy „ha esetleg annyira tehetségtelen és mentálisan gyenge lennél, hogy még a gondolataid is elkalandoznak”. Pontosan azért, mert biztosan el fognak majd kalandozni a gondolataid. Sokszor. Még több év gyakorlás után is. Szóval ne idegeskedj ezen, mikor megtörténik, csak finoman vidd vissza a figyelmedet a légzésedre és folytasd a számolást.

6, Amikor letelt az idő, vegyél még pár mély lélegzetet és nyisd ki a szemed. Javaslom, hogy mikor végeztél, ne pattanj fel rögtön a székből, hanem figyeld meg egy kicsit, hogy hogyan érzed magad és tapasztalsz-e változást meditáció elejéhez képest. Könnyen lehet, hogy bizonyos negatív érzések is felszínre jöttek, ez teljesen természetes, ne gondold, hogy emiatt „sikertelen” lett volna a meditálás.

Ha meditálás közben ehhez hasonló nyugalmat tapasztalsz, az nagyon jó. Ha nem, az is nagyon jó (by PsyHiker)

Lelkisegély kalandozóknak

Az egyik leggyakoribb demotiváló tényező a kezdő meditálóknál az, hogy úgy érzik, nem csinálják jól. Ennek az egyik fő vélt tünete az, hogy állandóan elkalandoznak és nem tudnak „befelé figyelni”.

Szóval, ha úgy alakult, hogy már percek óta azon morfondíroztál, hogy ha átképeznéd magad gázszerelőnek, akkor milyen karrierlehetőségeid lennének itthon, de észbe kaptál, hogy „Hopp, elkalandoztam, visszatérek a légzésemhez”, akkor van két jó hírem számodra. Egyrészt teljesen normálisan működik az agyad, másrészt pedig szuperül meditáltál.

Ha egy 10 perces gyakorlás során csak háromszor vissza tudod vinni finoman a figyelmedet a gondolataidról a légzésedre, akkor már sokat tettél magadért. Tekints úgy erre a gyakorlatra, mintha egy izmodat edzenéd: ahogy gyakorolsz, egyre erősebbé válik és egyre jobban tudod majd kontrollálni az elméd fókuszát.

Ne aggódj amiatt sem, hogy egy csomó gondolat van a fejedben. Az általános tévhitekkel ellentétben nem az a célja a meditálásnak, hogy megszabadulj minden gondolattól. Amikor egy új kép felbukkan, röviden figyeld meg, engedd el és térj vissza a légzésedhez. Ha ez megy (és egyre jobban fog menni), akkor már jó úton jársz.

Szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre, főleg ha feljött valami olyan váratlan érzés, amivel nem tudtál mit kezdeni meditálás közben. Írd meg kommentben vagy keress Facebook-on. 

A következő cikkben arról lesz szó, hogyan tudod a meditálást beépíteni a hétköznapjaidba, hogy mindennapi szokásoddá váljon. Addig is jó gyakorlást!

2 hozzászólás

  • Herbst Zsuzsa

    2018-06-14 at 18:56

    Köszönöm szépen, sokkal
    jobban érzem magam, ” hogy nem görcsölök”, mert valamit biztos, rosszul csinàlok -)