Reggel vagy este meditáljak?

Amikor elkezdesz meditálni, az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyakorlást minél inkább a hétköznapjaid részéve tedd és egy idő után megszokott rutinoddá váljon. Ilyen szempontból a legjobb időpont meditáláshoz akkor van, amikor képes vagy ténylegesen rászánni azt a 10-20 percet a napodból. Mivel meglehetősen személyfüggő, hogy kinek mi működik a legjobban, az alábbiakban összeszedtem a különböző időpontok mellett szóló érveket.

Reggel

A meditáció nem létező Nagy Könyve szerint ez a legjobb napszak a gyakorláshoz. Ilyenkor kipihent vagy, az elméd még nincs kitéve annyi „zajnak”, ezáltal sokkal könnyebb odafigyelni arra, hogy mi történik most veled. Ráadásul az egyik legjobb napindítás, hogy meditálással nyugodt és kiegyensúlyozott hangulatba hozod magad, ami az egész napodra nagyon pozitív hatással lesz.

Nagyon jól tud működni, ha a rövid fürdőszobai kitérő után rögtön a meditálással folytatod a reggeli rutinodat, mert így egy egész napra bebiztosítottad, hogy nem fogod elfelejteni és biztosan nem marad ki.

Este

Ha nem vagy egy hajnalodik s kiugrom az ágyból típus, akkor sincs semmi veszve. A délutáni/esti meditálás is nagyon hatékony tud lenni, főleg ha ezzel tudatosan létrehozol egy átmenetet a munka és az otthoni élet között. Mikor hazaérsz, törekedj arra, hogy az első programod a meditálás legyen, ami segít letenni a munkahelyi gondolatokat, megnyugtat és így sokkal könnyebben rá tudsz hangolódni a családodra és a szabadidős dolgaidra.

Ha ilyenkor már kicsit tompának érzed a fejed, próbálj meg előtte beiktatni egy zuhanyt és ezzel a friss és tiszta érzettel menj bele a gyakorlásba.

Elvileg csak 800 szó felett „kötelező” képet tenni a cikkbe, de mégis miért hagynám ki? (by Psyhiker)

Mikor ne?

Érdemes odafigyelni arra, hogy evés után közvetlenül ne meditálj. A szervezeted ilyenkor az emésztéssel van elfoglalva és sokkal nagyobb eséllyel fogsz elálmosodni vagy elaludni gyakorlás közben, szóval várj minimum egy órát.

Szintén nem ajánlott közvetlenül lefekvés előtt meditálni. Egyrészt sokkal nehezebb megőrizned ilyenkor az éber figyelmedet, másrészt pedig a meditálásnak lehet olyan energizáló hatása, ami nem túl praktikus alvás előtt.

Hallgass magadra

Ahogy a bevezetőben is írtam, nincs általános recept arra, hogy mikor érdemes meditálni, mivel mindannyian máshogy működünk. Javaslom, hogy próbálj ki több időpontot, figyeld meg, hogy melyikre hogyan reagálsz és válaszd azt, amit a legkönnyebben tudsz beilleszteni a hétköznapi rutinodba. Nagyon sokat tud segíteni, ha beállsz egy fix időpontra, mert így sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy közbejövő teendők miatt kimarad a napi gyakorlás.

Ha úgy alakul a napod, hogy nem tudod a megszokott időtartamot rászánni, akkor sincs tragédia: meditálj egy rövidebbet (5 perc is sokat tud számítani), de törekedj arra, hogy ne maradjon ki egy nap sem teljesen.