Szeretet és Jóindulat – A Mettá-Meditáció

Mikor az ember karácsony előtt az utolsó pillanatokban feszülten ajándékok után rohan a városban és látja mások szemében a jeges rémületet és dühöt, mikor valaki elmarja előlük az utolsó foszforeszkáló zseb-bowling készletet, könnyű megfeledkezni ennek az ünnepnek a valódi lényegéről.

Még ha túl is vagyunk az előkészületeken, a vacsoraasztalnál további veszélyek leselkednek ránk: rég nem látott nagybátyánk már megint kisebbségi csoportokból űz gúnyt, 3 éves másodunokatestvérünk rendületlenül rugdossa a sípcsontunkat az asztal alatt és még a jóságos nagyi is elmagyarázza negyvenötödszörre, hogy a csirke az nem hús.

Szóval mindig akadnak nehezítő körülmények, amik akadályozhatják, hogy a karácsonyt szívünk minden melegével éljük meg. Persze ugyanez igaz az év többi részére is: bármennyire is szeretnénk, nem mindig sikerül türelemmel, jóindulattal és elfogadással viszonyulnunk egymáshoz.

Ezért most egy olyan gyakorlatot mutatok be, amivel nemcsak karácsonyra tudjuk magunkat szeretetteljes hangulatba hozni, hanem bármikor segítségünkre van, ha feszültté és rideggé válunk a környezetünkkel és/vagy saját magunkkal szemben. 

A Mettá-meditáció

Ennek a buddhista tradícióból eredő technikának a lényege, hogy a jóindulat és feltétel nélküli szeretet érzésére koncentrálunk először önmagunk felé, majd különböző személyek és csoportok felé irányítjuk ugyanezt az érzést.

A trükk az, hogy fokozatosan terjesztjük ki a jóindulatunk körét, azaz egyre több ember irányába kezdünk el pozitív érzelmeket táplálni a vizualizáció során. Nem meglepő módon a feladat így egyre nagyobb kihívást jelent majd, de pont ez benne az érdekes és ezáltal válik rendkívül hasznossá.

Jóindulatra fel!

Először is helyezkedj el egy kényelmes ülőpózban. Mivel a cél, hogy minél pozitívabb érzéseket alakíts ki magadban, akár a kedvenc foteledet is választhatod. Vegyél pár mély lélegzetet, vidd a figyelmedet a mellkasod környékére és hangolódj rá a gyakorlatra.

Bemelegítésként kezdj egy hozzád  közel álló személlyel: önmagaddal. Képzeld el, ahogy béke és boldogság vesz körül. Halmozd el magad jókívánságokkal a jóléteddel, egészségeddel, szexuális életeddel, boldogságoddal kapcsolatban. Csak a fantáziádra van bízva, hogy milyen módon fejezed ki a jóindulatodat és szeretetedet önmagad felé.

Szép téma, szép kép. (by PsySight Photography)

Fontos, hogy ez nem egy intellektuális gyakorlat. Koncentrálj az érzelmeidre és engedd, hogy szétáradjon benned a pozitív szándék. Ha kezd megjelenni egy puha, meleg érzés a mellkasodnál (esetleg kicsit elmosolyodsz), akkor már biztosan jó úton jársz.

Ha sikerült megmártóznod az önszeretetben, irányítsd a figyelmedet egy közeli családtagodra, akivel jó a kapcsolatod és szereted. Most képzeld őt magad elé és fürdesd meg őt a jóindulatodban, elfogadásodban és szeretetedben. Neki is kívánj minden jót, ami csak eszedbe jut.

Amikor ezzel is megvagy, gondolj valakire, akihez semleges érzelmek fűznek. Ő lehet egy nem túl közeli ismerős, egy pénztáros a sarki boltból, egy kolléga a munkahelyedről. A gyakorlat itt is hasonló, képzeld magad elé a személyt, majd kívánj neki boldogságot, szeretetet és békét az életben.

Mikor ezzel végeztél, jöhet végre a legnagyobb kihívás: képzelj magad elé valakit, akire neheztelsz, akivel sok a konfliktusod, esetleg nem is tudsz neki megbocsájtani valami miatt. A feladat itt is ugyanaz: függetlenül a korábbi sérelmektől, kívánj neki is minden jót az életben.

Végezetül a jóindulatodat kiterjesztheted a bolygó minden élőlényére, békét és boldogságot kívánva nekik.

De én nem is szeretem őket!

Jellemzően könnyen megy, hogy szeretteink és önmagunk (hiszen kis szerencsével mi is beleesünk ebbe a kategóriába) számára jó dolgokat kívánjunk, de mit csináljunk akkor, ha nem tudunk ilyen pozitívan viszonyulni azokhoz, akikre haragszunk?

Először is ne ostorozd magad miatta. Legyél türelmes a gyakorlás során és haladj lépésről lépésre. Ha érzed, hogy kezdesz érzelmileg feszültté válni, lassíts kicsit. Nem baj, ha elsőre nem tudsz végtelen boldogságot kívánni valakinek, aki valami rosszat tett veled a múltban. Ilyenkor finomíthatsz is a megfogalmazáson: „Szeretném azt kívánni, hogy boldogságban és békében élj”.

Sokat tud segíteni az is, ha tudatosítod magadban, hogy ellentmondásos módon jóindulattal viszonyulni olyan emberekhez, akikre neheztelünk nem egy buta és altruista vonás. Valószínűleg ezek az emberek pont azért tettek veled negatív dolgokat, mert valami nincs rendben az életükben. Azáltal, hogy nekik is harmonikus, boldog életet kívánsz, nem csak nekik akarsz jót, hanem a környezetüknek, ezáltal magadnak is.

Érdemes ezt a gyakorlatot újra és újra elvégezni és megfigyelni, melyik az a pont, ahol már nehézséget okoz a szereteted és jóindulatod kiterjesztése. Idővel tapasztalni fogod, hogy minél tágabb ez a kör, annál intenzívebbé válik az érzés önmagad és a szűk környezeted felé is.

Sikeres hangolódást, veszekedésmentes vacsorákat és sok szeretetet kívánok!