Spiritualitás? Az meg mi?

Bár ez a blog alapvetően szekuláris jellegű, képmutató dolog lenne úgy tenni, mintha a meditáció semmilyen módon nem kötődne a spiritualitáshoz. Éppen ezért fontosnak tartom foglalkozni azzal, hogy mit is takar pontosan ez a sokak számára érzékeny fogalom.

Saját meglátásom szerint kevés ember viszonyul semlegesen a spiritualitáshoz: sokaknak a materialista világnézeten túlmutató, felszabadító válaszokat jelenti, másoknak viszont nem több, mint egy zavaros humbug, ami arról szól, hogy egy szoba füstölős homályában az ametisztjüket dörzsölgetve angyalokhoz fohászkodnak a hippik. 

Sokféle definícióval és leírással találkoztam már, mindegyik kicsit más aspektusát ragadja meg, ezért most azzal a meghatározással fogok foglalkozni, ami szerintem legjobban ragadja meg a téma lényegét:

A spiritualitás a valóság és a létezés alapvető természetének tapasztalati úton történő megismerése. 

Vallás vs. spiritualitás

A definíció kulcsa a tapasztalati megismerésben rejlik, amivel el is jutottunk a vallás és spiritualitás alapvető különbségéhez: míg a vallás különböző hitek és hiedelmek terjesztéséről szól, addig a spiritualitás lényege, hogy nem elégszünk meg a kívülről kapott elméletekkel, hanem saját magunk tapasztalatain keresztül akarjuk a kíváncsiságunkat kielégíteni. 

Fontos megjegyezni, hogy ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy egy konkrét vallás „igaz” vagy „hamis” tanokat terjeszt, a fontos a megismerés jellege, ahogyan a meggyőződés kialakul benned: a vallás arra épít, hogy egy feletted álló tekintélynek elhiszed, amit a világ működéséről állít, míg a spiritualitás alapja, hogy csak a saját tapasztalataim alapján tudok pontos képet alkotni a létezés természetét firtató kérdésekről. 

Megtapasztalható?

A spiritualitás alapja tehát az, hogy a társadalom különböző szereplőitől átvett elképzeléseket megkérdőjelezzük és a hiedelmeink elhessegetése után maradt űrt a saját tapasztalatainkon alapuló felismerésekkel töltjük fel. Mindez persze sok munkát és bátorságot igényel, tehát nem könnyű feladat. 

A fő kérdés persze az, hogy egyáltalán lehetséges-e tapasztalati úton ismereteket szerezni a valóság valódi természetéről? Ha ezt nem tudjuk elfogadni, akkor minden további erőfeszítés hiábavaló utazás a koponyánk körül. A saját válaszom (és egyben premisszám) erre az, hogy igen, lehetséges a megismerés. Viszont ezzel körbe is értünk, mert magad számára csak akkor szerezhetsz erről bizonyosságot, ha belefekteted az energiát és tapasztalati úton megbizonyosodsz róla. 

Megfejtésre váró dolgok. (Source: Freepik.com)

Hová vezet ez az egész?

Minden spirituális felfedezés abból a felismerésből fakad, hogy bizonyos kérdésekre nincsenek válaszaink, se nekünk, se a társadalomnak, ráadásul nem is egyértelmű, hogy hol találhatnánk meg őket.

Ebből fakadóan két lehetőségünk van: vagy várunk a tudomány fejlődésére (és bízunk abban, hogy a tudomány eszközeivel egyáltalán megismerhető az „Igazság”) vagy kezünkbe vesszük a dolgokat és saját felfedező túrára indulunk, hogy kiderítsük:

Mi a létezés?
Miért van a semmi helyett valami?
Mi hozza létre a tudatot?
Mit jelent a végtelen?
Miről szól az emberi lét?

Persze felmerül egy további, általánosabb kérdés is a kutakodás során: számít ez egyáltalán? Vajon tényleg jobb lesz az életünk attól, hogy rájövünk, milyen erők mozgatják az univerzumot?

Magam részéről ehhez mindig elég pragmatikusan viszonyultam abból a szempontból, hogy a pusztán elméleti, filozófiai eszmefuttatások soha nem hoztak lázba. Az viszont annál jobban érdekelt, hogy megismerjem annak a játéknak a szabályait, amibe beleszülettem. Képzeld el, hogy úgy ülsz le Monopolyzni, hogy senki nem szólt arról, hogy ha hoteleket építesz, úgy növelheted a bevételeidet vagy hogy duplát kell dobnod ahhoz, hogy kijöhess a börtönből. A spiritualitás tehát egy nagyon hasznos eszköz tud lenni abban, hogy jobban boldoguljunk az életben. 

Az egón túl

Ha úgy érzed, túl szkeptikus vagy a spiritualitáshoz, akkor megnyugtathatlak, a dolgok megkérdőjelezése nagyon hasznos hozzávaló a metafizikai felfedezéshez. Mivel a kiindulópontunk az, hogy a hiedelmek és ideológiák lebontása a cél, a spiritualitásnak valójában fontos eleme, hogy ne érd be azokkal a készen kapott válaszokkal, amiket külső forrásból kaptál, de nem győződtél meg empirikusan az igazukról. 

A spiritualitás útja a fentiek fényében egyet jelent azzal, hogy folyamatosan törekszünk a tudati szintünk emelésére, azaz megtanuljuk a dolgokat annak, látni, amik azok valójában. Ennek egyik fontos eleme az énérzékelésünk kiterjesztése, a beszűkült egós érdekeink meghaladása.

Ahogy lépésről lépésre felismered, hogy a korábbi világképedet olyan emberek kollektív véleményére alapoztad, akik saját tapasztalatok helyett elméletekkel töltötték ki az űrt, egészen új, izgalmas távlatok nyílnak meg számodra önmagad és a világ felfedezésében.

 

Ha szeretnél még több részletet megtudni a spiritualitás fenti értelmezéséről, javaslom ezt a remek (ám kissé hosszú) videót.