A 4 legjobb időmérő módszer meditáláshoz

Szerencsére a meditálás nem igényel túl sok eszközt (egészen addig, amíg a webshopba meg nem érkeznek a lajháros bögrék, pólók és strandlabdák!), tehát most bemutatom az alternatívákat az idő mérésére. A megfelelő módszer kiválasztásánál két lényeges szempont van: megbízható legyen és tegye lehetővé, hogy gyakorlás közben ne az idő múlásával legyél elfoglalva.

1, Vezetett meditáció

Ennek a módszernek egyik legfőbb előnye, hogy egyáltalán nem kell az idő miatt aggódnod, csak elindítod a hangfelvételt és követed az instrukciókat.

Sok szuper alternatíva elérhető ezekből: Headspace (én ezzel kezdtem el meditálni még 2013-ban), Calm, The Mindfulness App, Insight Timer és még sok másik. Egy külön cikkben majd írok részletes ismertetőt is ezekről, addig nyugodtan próbálj ki néhányat.

2, Időmérő alkalmazások

Számtalan verzió érhető el Androidra és iPhone-ra is, én a ZenTime Lite-ot (Android) szoktam használni, ami tökéletesen megfelel a puritán igényeimnek. Be lehet állítani rajta a meditáció hosszát, a felkészülési időt, a hangot és azt is, ha szeretnénk bizonyos időközönként további jelzést.

Utóbbival érdemes azért óvatosan bánni, nem javaslom, hogy egy 10 perces meditációt 1 percenként hangos gongszóval törj meg. A lényeg itt is az egyensúly: ha neked biztonságot ad egy 20 perces meditációnál, ha a felénél van egy apró jelzés, akkor hajrá.

Viszont vedd figyelembe, hogy minden ilyen megszakítás a figyelmedet ráirányítja az időre (és annak múlására), ami nem annyira célszerű, főleg ha még kevesebb rutinod van a külső ingerek kezelésében. Kísérletezz és rá fogsz érezni, hogy neked mi működik legjobban.

Bogin sincs óra, mégis boldog (by Psyhiker)

3, Háttérzene

Nekem ez most az aktuális kedvencem. Hajlamos vagyok egy kicsit kényszeres lenni, ha időmérésről van szó, ezért számomra megnyugtató, ha nem a csendben kell várnom egy gong megszólalását, hanem van egy folyamatos, semleges alaphang, aminek a vége jelzi az idő leteltét.

Gyakorlatilag bármilyen „zene” megfelel, ami számodra megnyugtató, semleges hatású és nincs benne szöveg. A tapasztalatom az, hogy jobb olyat választani, amiben nincsenek ismétlődések, ellenkező esetben el lehet csúszni a „még hány refrén van hátra??!” jellegű mentális kattogással.

Mostanában én ezt a videót használom, külön szeretem benne, hogy az utolsó fél perc fokozatosan halkul el, ez egy finomabb levezetést tesz lehetővé. Állítsd be az URL-ben, hogy hány perctől kezdje a lejátszást (nálam 9 óra 28 perctől indul, ami 2 perc felkészülés + 30 perc meditáláshoz van igazítva) és mentsd el könyvjelzőként. Az egész videó 10 órás, szóval nem kell aggódnod pár évtizedig, hogy kinövöd (ha mégis, akkor írj nekem és küldöm az admin jelszavadat az oldalhoz).

4, Freestyle

Ha van már némi gyakorlatod a többi időmérő módszert használva, akkor a változatosság kedvéért próbáld ki, hogy milyen időtől kötetlenül meditálni. Végezd a megszokott gyakorlatodat, azzal a különbséggel, hogy most nem állítasz be előre meghatározott időt, csak hagyod, hogy szabadon kibontakozzanak a dolgok.

Ennek a kísérletnek több haszna is van: egyrészt érdekes megtapasztalnod, hogyan reagál az elméd arra, ha az időbeli kereteket fellazítod és nem korlátoz a gongszó a meditációd végén. Másrészt pedig utólag tanulságos dolog reflektálni arra, hogy hány perc után érezted úgy, hogy most már elég lesz.

Javaslom, hogy próbáld ki mind a 4 módszert, mert csak gyakorlás során fog kiderülni, hogy neked melyik jön be leginkább. Én másfél évig vezetett meditációkat csináltam, utána váltottam egy alkalmazásra (ZenTime Lite) és nagyjából fél éve használok háttérzenét. Ahogy fejlődsz, minden tekintetben egyre kevesebb mankóra lesz majd szükséged a meditálás során, eleinte viszont kísérletezz nyugodtan a különböző típusokkal.

Ha kiválasztottad a legjobban tetsző módszert, tedd is próbára ezzel a mindenmentes kezdő meditációval.