10 Gyakori Tévhit A Meditálásról

Ha az ember fejébe veszi, hogy valamit nem akar megcsinálni, akkor elképesztő kreativitást tud felvonultatni, hogy igazolja magát. Ráadásul ilyen esetben számíthat a külvilág segítségére is és téves megerősítések százaival tudja körbebástyázni magát.

Éppen ezért most összeszedtem azokat a tévhiteket a meditálással kapcsolatban, amikkel személyesen a legtöbbet találkoztam, hogy tízzel kevesebb kifogása legyen a szkeptikus érdeklődőknek.

1, A meditálás lényege, hogy megszabaduljunk a gondolatainktól

Talán ez a félreértés a legelterjedtebb. Az elméd elcsendesedése valójában a meditálás (középtávú) eredménye lesz, nem pedig a szükséges feltétele. Fontos, hogy ne értékeld az alapján a gyakorlásodat, hogy mennyi gondolatod volt. Olyan mintha kondizás közben folyton néznéd, hogy nő-e az izmod és csalódott lennél, ha egy órányi edzés után nem lennél nagyobb.

Gyakorolj legjobb tudásod szerint és jönni fognak az eredmények. Ha addig eljutsz, hogy sokszor elveszel a gondolataidban, de már kevésbé azonosulsz velük, akkor már meg is tetted az első fontos lépést.

2, A meditálás egy vallásos gyakorlat

Valóban vallásokhoz köthető gyökerei vannak, de jelenleg is emberek milliói meditálnak vallásoktól teljesen függetlenül. A légzésed figyelése nem keresztény vagy buddhista dolog. Rajtad áll, hogy a mentális és egészségügyi előnyökön túl foglalkozol-e a meditálás spirituális vonatkozásaival.

Ha egy idő után mozgatni kezdi a fantáziádat, olvass kicsit utána és látni fogod, melyik rezonál veled (és ekkor sem muszáj egyet kiválasztanod közülük). Ha nem, akkor csak folytasd a gyakorlást és élvezd az egyre bővülő előnyeit.

3, A meditálás rituálékhoz kötött (füstölő, ruha, stb.)

Teljesen rajtad múlik, hogy milyen eszközökkel és szokásokkal egészíted ki a saját gyakorlásodat. Természetesen vannak olyan tradicionális irányzatok, melyek formailag kötöttebbek, de egyáltalán nem muszáj ezeket követned, ha nem érzed, hogy ennek számodra van hozzáadott értéke.

Én leggyakrabban otthon és pizsamában meditálok az ülőpárnámon és soha nem éreztem, hogy a szantálfa illata vagy gongszó nélkül falra hányt borsó lenne a gyakorlásom.

Tévhitek…tévhitek mindenhol. (by PsySight Photography)

4, Hosszú évekbe telik, mire érezni a meditálás előnyeit

Számos előnye már pár hét után jelentkezik, de nyilván ezeknek sok szintje van. Ha a célod a teljes megvilágosodás, akkor annak eléréséhez nem lesz elég napi 10 perc két héten keresztül, de egészségügyi és kiegyensúlyozottsági szempontból már pár hét után után érezni fogod az eredményeket.

5, Meditálni nehéz

Ez főként az előzetes elvárásaidon múlik. Ne egy konkrét dolognak, hanem egy folyamatnak fogd fel a meditálást és úgy sokkal könnyebbé fog válni. Próbálj ki többféle módszert és ne ragaszkodj az előzetes elképzeléseidhez.

Ha a fejedbe veszed, hogy minden gondolatot ki kell űznöd a fejedből, akkor garantáltan frusztrálni fognak a kudarcok. Ha viszont elfogadod, hogy a lényeg a gyakorlás és a figyelmed irányítása, akkor bármi is történjen a gyakorlásod során, az egy izgalmas felfedezés lesz.

6, A meditálás menekülés a valóság elől

Ez az egyik kedvencem. Bárki, aki megpróbált már eltölteni 20 percet csukott szemmel az elméjével összezárva, az tanúsíthatja, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Meditálás közben nincsen semmi, ami elterelné a figyelmedet a félelmeidről, érzéseidről, vágyaidról és mentális sémáidról, tehát az egyetlen út, hogy ezekkel teljesen szembenézel.

7, Meditálni csak lótuszülésben lehet

Egyáltalán nem feltétele a meditálásnak, hogy egy adott pózban végezd. Amennyiben a fizikai állapotod megengedi, legyen egyenes a gerinced és ülj stabilan. Ennek a tökéletes formája valóban a lótuszülés, de ne aggódj amiatt, ha nem tudod magad köré tekerni a lábaidat. Törökülésben vagy széken ülve is remekül lehet meditálni.

Tévhiteink falként tudnak tornyosulni fejlődésünk elé. (by PsySight Photography)

8, Figyelemhiányos és hiperaktív emberek nem tudnak meditálni

A meditálás egyik hozadéka, hogy az ember megtanul egyedül lenni. A szó pozitív értelmében. Szóval ha úgy érzed, hogy mindig szükséged van valami külső ingerre, ami leköti a figyelmedet, akkor a meditálás az egyik leghasznosabb dolog, amit csinálhatsz. Igen, valószínűleg nehezebb lesz elkezdened, de gyakorlással annál többet fogsz profitálni belőle.

Fontos, hogy kísérletezz többféle módszerrel és találd meg azt, ami a legjobban illik hozzád. Ha a légzésed figyelése elsőre túl frusztráló, akkor tegyél próbát egy vezetett meditációval, ami több mankót biztosít a figyelmed számára és így a kezdeti sikerélményeken felbuzdulva könnyebb lesz váltanod a kötetlenebb technikákra.

9, Nincs időm meditálni

Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy priorizálás kérdése az egész. Ha emberek millióihoz hasonlóan eldöntöd, hogy a meditálás számodra fontos, akkor fogsz rá időt találni. Fogmosásra, evésre és fürdésre is minden nap szánsz időt, mert tudod, hogy ezek szükségesek megfelelő működésedhez.

Ha nagyon elfoglalt (és/vagy szkeptikus) vagy, kezdd el napi 5 perccel. Némi gyakorlás után tapasztalni fogod, hogy a meditálás hatására valójában több időd lesz, mert egyre kevesebbet fogsz foglalkozni felesleges dolgokkal.

10, A meditálástól elhalványulnak az érzelmeim

A meditálástól sem lesznek kevésbé intenzívek az érzelmeid, csak nem leszel kiszolgáltatva nekik. Valójában sokkal tisztábban fogod látni és megtapasztalni őket, de nem leszel egy kényszeresen reaktív állapotban velük kapcsolatban. Innentől kezdve pedig egy tudatos dologgá válik, hogy melyiknek mennyi teret engedsz attól függően, hogy milyen hatással van az életedre.

A fentieken kívül persze még számos tévhit kering a meditálásról, ha szeretnél teljesebb képet kapni, akkor nagyon ajánlom ezt a cikket az egyik kedvenc blogomról.

Remélem, hogy sikerült némi felesleges ködöt eloszlatni és néhány tétovázó számára meghozni a kedvet, hogy elkezdje a gyakorlást egy kezdő módszerrel