A Legfontosabb Előkészületek Meditáció Előtt

Bármennyi időt is szánsz egy nap meditálásra, érdemes odafigyelni arra, hogy a gyakorlásod hatékony legyen, ezáltal minél hamarabb megtapasztald a rövid és hosszú távú előnyöket egyaránt.

Ebben nagyon sokat tud segíteni, ha meditálás előtt rászánsz pár percet a megfelelő előkészületekre. Itt most megtalálod azokat tippeket, melyek betartásával több tudatosságot tudsz vinni a gyakorlásodba és ki tudod hozni belőle a maximumot.

Az alapok

Gondoskodj arról, hogy nyugodt környezetben tölthesd azt az időt, amit meditálásra kijelöltél. Nincs szükség teljes csendre, de jelezd a családnak, lakótársaknak, hogy most egy ideig ne zavarjanak és kapcsold ki a telefonodat is.

Előtte 1 órával már lehetőleg ne egyél, mert nagyon tompa tud lenni az ember, ha gyakorlás közben valójában emésztéssel van elfoglalva. Ha már nagyon éhes vagy, akkor valami apróságot azért elmajszolhatsz, ne sanyargasd magad.

Legyen rajtad kényelmes ruha, ami a választott ülőpózodban sem feszül sehol és számodra kellemes anyagból készült.

Lazítás

A testedben lévő feszültség hatással van az elmédre is (és fordítva), ezért érdemes pár nyújtógyakorlatot végezned a gyakorlás előtt. A kritikus területek: lábak, csípő, váll, hát. Ha szereted a kényelmes megoldásokat, akkor vegyél egy forró fürdőt, ez egyszerre szolgálja az izmaid és az elméd lazítását.

Nyugaton nem annyira köztudott, hogy a jóga eredetileg nem öncélú sporttevékenység, hanem az a lényege, hogy a testedet felkészítse a meditálásra, ennek megfelelően ez a lehető legjobb módja a „bemelegítésnek”.

Testtartás

A legfontosabb, hogy a hátad legyen egyenes. Ezt legkönnyebben úgy tudod elérni, hogy miután leülsz, fejjel kezdj el nyújtózni felfelé, utána derékból tartsd meg azt a helyzetet, ami egyszerre kényelmes, de segít ébernek maradnod.

A konkrét ülőpóz rád van bízva. Ha nagyon szakszerű akarsz lenni, akkor figyelj a következőkre is: a kezeid legyenek egymáson az öledben, a szád legyen csukva, a két fogsorod résnyire egymástól, nyelved a felső metszőfogaid mögött, fejedet picit billentsd előre és engedj meg magadnak egy halvány mosolyt is.

Légzés

Ráhangolódásként vegyél 10 mély lélegzetet. Lélegezz be az orrodon keresztül és fújd ki a levegőt a szádon. Figyelj a fizikai érzetekre és a mozgásra, amik kísérik a légzésedet.

Különösen fontos ez a rész, ha meditálás előtt valami dinamikus tevékenységet végeztél, ami mentálisan vagy fizikailag felpörgetett. Ilyenkor a légzéseden keresztül tudod befolyásolni a belső fordulatszámodat és ráhangolódni a gyakorlásra.

Légy felkészült és minden jó lesz! (by PsySight Photography)

Testfürkészés

Futtasd végig a figyelmedet az összes testrészeden a fejtetődtől kezdve a talpadig. Röviden figyeld meg, milyen érzéseket tapasztalsz az egyes testrészeid környékén. Fontos, hogy közben ne kezdd el elemezni vagy értékelni ezeket az érzéseket, csak állapítsd meg, mit tapasztalsz és lépj tovább.

Mivel napközben hajlamosak vagyunk csak a fejünkben létezni (csak nézünk és gondolkozunk), ez a gyakorlat segít megérkezni a testünkbe és kapcsolatba kerülni a különböző fizikai érzetekkel, amiket egyébként nem tudatosítunk.

Hogy vagy?

Tedd fel a kérdést, hogy jelenleg milyen a hangulatod. Ne értékeld itt sem a választ, lehetsz fáradt, izgatott, kipihent, szerelmes, türelmetlen, a lényeg, hogy tudatosítsd magadban, hogy honnan indulsz. Ha nincs egyértelmű a válaszod, kezdd el megfigyelni a gondolataid minőségét.

Motiváció

Érdemes megfogalmaznod gyakorlás előtt, hogy miért is ültél most le meditálni. Fontos, hogy a válaszod legyen friss és aktuális: ne azt idézd fel, hogy hónapokkal ezelőtt miért kezdtél el meditálni, hanem hogy a mai alkalommal milyen célodhoz szeretnél közelebb kerülni. Ez lehet a rendrakás a fejedben, több türelem, jobb koncentrációs készség, megvilágosodás vagy bármi más, ami számodra jelenleg fontos.

Indulás!

Már csak annyi van hátra, hogy tudatosítod magadban, hogy a következő percekben a meditációd tárgyára fogsz koncentrálni és ennek szenteled a figyelmedet. Apróságnak tűnik, de az elméd számára hasznos, ha ezt konkrétan megfogalmazod, így tudni fogja, mi vár rá.

Remélem, hogy a fentiek hasznos támpontot nyújtanak majd a legközelebbi előkészületedhez és gyakorlás közben is megtapasztalod az előnyeiket.