A Nap Fénypontja: Esti Hálaadás

A meditálás előnyeit bemutató cikkemben leírtam, hogy mi az a 3 szokás, ami szerintem a leginkább pozitív hatással van az életünkre. Ma egy olyan gyakorlatot mutatok be, ami a dobogó bármelyik fokára okkal pályázhat, ráadásul bárhol, bármikor, mindenféle erőfeszítés nélkül elvégezhető. Szóval ha csak 5 percet szánsz arra, hogy örömtelibbé váljon az életed, akkor most hadd mutassam be neked a kedvenc mindennapi szokásomat. 

Gyerekkoromban sok időt töltöttem az unokatestvéreimmel és náluk az volt a program, hogy lefekvés előtt mindenki köszönetet mondott valamiért, ami aznap történt vele. Akkoriban ezt ilyen keresztény furcsaságnak tartottam, de jobban belegondolva már akkor is tetszett, mert jó volt hallgatni a többieket és klassz érzés volt felidézni pozitív dolgokat aznapról. Mivel kicsik voltunk, ezért sokszor nem vettük véresen komolyan a dolgot és átcsaptunk hülyéskedésbe, de ilyenkor is szeretetteljes volt a hangulat köztünk.

A napod legértékesebb 5 perce

Talán mondanom sem kell, hogy maga a gyakorlat rendkívül egyszerű. Lefekvés előtt pörgesd végig a napodat és mondj köszönetet legalább 5 dologért. Ez lehet bármi. Mármint tényleg bármi. Ne erőlködj azon, hogy óriási és hangzatos dolgokat emelj ki, amik egy hűtőmágnesre kívánkoznak. Ha úgy emlékeztél, hogy elfogyott a tusfürdőd, de találtál még egy flakont a fürdőszobaszekrényben és emiatt nem kellett este újra lemenned a boltba, akkor ez egy tökéletes ok arra, hogy hálás legyél.

A maximális hatás érdekében javaslom, hogy minden nap legyen a listádon legalább 1-2 dolog, amiért hálás vagy magaddal kapcsolatban. Ez lehet az, hogy te főzöd a világ legfinomabb székelykáposztáját, de az is, hogy a barátaid mindig számíthatnak rád a nehéz helyzetekben. Nem szabad ugyanis megfeledkezned arról, hogy nem csak te kapsz értékes dolgokat a környezetedtől, hanem te is sok jót teszel hozzá a világhoz.

Megy ám itt is a hálaadás rendesen. (by PsySight Photography)

De kinek áll ez érdekében?

Az alábbi hasonlatot Jen Sincero-tól kölcsönöztem, mert roppant érzékletes. Szóval képzeld el, hogy épp most sütöttél egy adag frissen illatozó duplacsokis muffint és kimész a közeli játszótérre, hogy szétoszd az ott játszó gyerekek között. Bár minden gyerek kér a sütiből, a reakciójuk erősen változó. Egyikük csak mohón az arcába gyűri, le sem szállva a mászókáról, egy másik számonkér, hogy miért nem hoztál többet, viszont van közöttük egy, aki hálásan megköszöni neked és meg is jegyzi, hogy rég evett ennyire finom muffint. És most jön a nagy kérdés: ha volna nálad még egy süti, akkor a három gyerek közül kinek adnád oda legszívesebben (és legfőképpen: kinek hagynád, hogy kinyalja a tálat)?

A hála érzése egy pozitív visszajelzést küld a környezeted (és saját magad!) számára, hogy te értékeled azokat a jóságokat, amik megjelennek az életedben, ezáltal jelentősen megnöveled az esélyét, hogy ezek a dolgok a jövőben is feléd fognak áramolni.

Boldogság és a többiek

A hála az egyik olyan emberi érzés, ami a legpozitívabb hatással van az életminőségünkre. A teljesség igénye nélkül itt van néhány terület, amikkel kapcsolatban jelentős javulást eredményez (a meditáláshoz meglepően hasonlóan):

  • pozitív életszemlélet
  • emberi kapcsolatok minősége
  • általános jóllét
  • önértékelés
  • motiváció
  • alvás
  • önuralom
  • stressz-csökkentés

Amennyiben továbbra is kétségeid lennének, hogy van-e értelme ennek a gyakorlatnak, a lehető legegyszerűbb javaslatom van: próbáld ki! Ma este, mikor lefekszel és lekapcsolod a lámpádat, tedd félre a telefonodat és vedd elő azokat a szép dolgokat, amik jobbá tették a napodat. Már az első alkalom után látni fogod, hogy mennyire más érzés így lezárni a napot, hosszú távon pedig egészen látványos pozitív hatásokra számíthatsz. És még a pulykáknak sem esik bántódásuk közben.