Trataka: A Gyertyaláng Meditáció

Az előző cikkemben írtam arról, hogy néha jól jön, ha többféle meditációs technikával is kísérletezel. Különösen hasznos lehet ez a gyakorlásod első időszakában, amikor még nem alakult ki a stabil meditációs rutinod és a koncentrációs készséged is fejlesztésre szorul. Szóval ha nehezen megy a légzésed számlálása és/vagy kipróbálnál valami újat, akkor itt egy remek technika a gyakorlásod elmélyítéséhez.

A trataka lényege, hogy a figyelmedet egy adott tárgyra irányítod a meditáció ideje alatt. Ez lényegében bármi lehet, de kezdésként javaslom, hogy egy gyertya lángjával gyakorolj. A módszer arra az elméletre épül, hogy a nyugodt tekintet és a nyugodt elme összefüggnek, ezáltal ha a szemmozgásodat lelassítod, úgy az elméd pörgése is enyhül.

Én először egy négynapos csendelvonuláson találkoztam a technikával, amikor is hajnal 4-kor keltünk és egy órán keresztül gyakoroltunk. Bár a korán kelés egész életemben egy fájdalmas dolog volt számomra, valamiért mégis szívesen keltem fel a tratakához és kifejezetten élveztem a gyakorlást.

A trataka előnyei

A módszer kifejezetten jó alapozást biztosít a kezdők számára, hiszen vizuális támpontot ad a meditáláshoz, ezáltal az elméd és figyelmed számára is konkrét mankó áll rendelkezésre. Praktikussága mellett az alábbi pozitív jellemzői vannak:

  • Fejleszti a koncentrációs készséget és a memóriát
  • Erősíti a szemeket, javítja a látást
  • Fejleszti a vizualizációs készséget
  • Nyugtatja az elmét
  • Enyhíti az álmatlanságot
  • Gluténmentes

Ha még problémát okoz, hogy 10-20 percig a légzésedre irányítsd a figyelmedet és gyakran elkalandoznak a gondolataid, akkor ez egy remek alapozó gyakorlat, hogy a koncentrációs készségedet megerősítsd.

Ha ezt látod, akkor ideje egy kicsit behunyni a szemeidet. (Forrás: Freepik.com)

Gyakorlati tippek

Válassz egy kényelmes ülőpózt , majd helyezd el a gyertyát úgy, hogy a lángja szemmagasságban és nagyjából kartávolságnyira legyen tőled. Törekedj arra, hogy minimalizáld az egyéb fényforrásokat, így  könnyebb lesz a gyertyára koncentrálnod. Az is segít, ha nincs komolyabb légmozgás, mert úgy nem fog táncolni a láng. 

Irányítsd a tekintetedet finoman a kanóc tetejére és tartsd rajta pislogás nélkül addig, míg a szemed elfárad vagy kicsit könnyezni kezd. Ekkor hunyd be a szemed és fókuszálj a láng után megjelenő belső képre, majd mikor készen állsz, elkezdheted az újabb kört (nyitott szemmel). 

Ne zavarjon, ha eleinte csak rövid ideig bírod pislogás nélkül, némi gyakorlással jelentősen nőni fog ez az idő. Az egyik titok az, hogy ne erőltesd a szemed és ne feszülj azon, hogy nem szabad pislognod

Fontos, hogy ha nincs melletted gyakorlott oktató, akkor maximum 10 percig végezd a gyakorlatot, valamint ha minden nap csinálod, akkor négy hét után tarts egy hét szünetet, nehogy túlterheld a szemedet. 

A trataka egyik előnye, hogy más módszerekkel is jól kombinálható, tehát nyugodtan figyelheted a légzésedet is közben, vagy használhatsz mantrát, ha úgy érzed, hogy így könnyebb fenntartanod a fókuszt. 

Remélem a fentiek alapján kedvet kaptál a tratakához, ha még nem kísérleteztél vele, akkor mindenképpen ajánlom, hogy kipróbáld. Egyrészt újszerű élményt fog hozni a meditációdba, másrészt pedig jelentősen fel tudja gyorsítani a fejlődésedet

Ha pedig kipróbáltad a módszert, oszd meg a tapasztalataidat kommentként a cikk alatt. Jó gyakorlást!