Az 5 Legjobb Vezetett Meditációs Oldal

Elkezdeni meditálni nem könnyű. Még ha adott is a kezdeti lelkesedés és elszántság, az elején számos tényező el tud téríteni. Törvényszerű, hogy felmerülnek különböző kétségek és kérdések. Vajon jól csinálom? Csak az időmet vesztegetem ezzel a hülyeséggel? Fejlődök vagy csak egy helyben topogok?

A bizonytalanságok leküzdésében minden támasz nagy segítség tud lenni. A legjobb, ha van saját mestered, aki minden kérdésedre tud tapasztalaton alapuló, személyre szabott választ adni, de meditációs karrierünk hajnalán általában még magunkra vagyunk utalva.

Ilyenkor érdemes vezetett meditációkhoz fordulni, melyeknek több előnye is van: segítenek kialakítani a meditációs rutinodat, hasznos információkkal látnak el és stabil keretet adnak a gyakorláshoz.

Mivel jelenleg több száz oldal foglalkozik a témával, az alábbiakban a kedvenc vezetett meditációs oldalaimat gyűjtöttem össze, hogy segítsenek eligazodni és elkezdeni meditálni. Mint látni fogod, mindegyik angol nyelvű, mivel a magyarok közül még nem találtam kiemelkedőt (ha te tudsz jó magyar vagy angol forrásról, oszd meg velem és frissítem majd a listát).

Headspace

Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb vezetett meditációs oldal, 5 évvel ezelőtt én is itt kezdtem el aktívan foglalkozni a meditálással.

Az összes felvett meditációt Andy Puddicombe vezeti, aki 10 évet töltött Ázsiában buddhista szerzetesként, majd Angliába visszatérve a tapasztalatait felhasználva indította el a Headspace-t. Sok vezetett meditációt kipróbáltam már és nekem az ő hangja az, ami egyszerre közvetlen, barátságos és hiteles, tényleg nagyon jó hallgatni.

A különböző sorozatok és anyagok logikusan vannak elrendezve, így teljesen kezdőként sem veszünk el a tartalmak között, egyértelmű, hogy hol kell kezdenünk a gyakorlást. Ahogy az alapokkal megismerkedünk, már ránk van bízva, hogy milyen témában akarunk először elmélyülni (önbizalom, kapcsolatok, egészség, kreativitás, stb.).

Számos tematikus sorozat áll rendelkezésünkre, amik 10/20/30 napos keretet adnak a gyakorlásunknak, ami sokkal könnyebbé teszi a rendszeres meditálást, mintha minden nap újra témát kéne választanunk. Ráadásul ezek a sorozatok sokszor egymásra épülnek, így tényleg olyan érzésünk van, mintha egy meditációs tantervet igazítanánk a saját igényeinkhez.

A különböző technikák és elméletek elsajátítását jópofa animációk segítik, amik elsőre kicsit komolytalannak tűnhetnek, de nekem bejött ez a laza és közvetlen stílus.

Előfizetés: Ingyenes kezdőleckék, utána havonta $13 vagy évente $96
Honlap: www.headspace.com

Calm

Itt is számos téma közül választhatjuk ki, hogy éppen milyen típusú meditációt akarunk végezni, a széles választék miatt hónapokra elegendő anyagot találunk az oldalon. Sajnos a tematikus sorozatok itt ritkán hosszabbak mint 7-10 nap, szóval gyakrabban kell majd döntést hoznunk arról, hogy milyen témával folytatjuk a gyakorlást.

A design és kialakítás kifejezetten igényes, a Headspace cuki figurái helyett itt inkább természetfotók és megnyugtató háttérhangok határozzák meg a hangulatot. A navigáció logikus és egyszerű, könnyű megtalálni a minket érdeklő tartalmakat. Minden esetben beállíthatjuk, hogy milyen és mennyi háttérhangot szeretnénk hallani a vezetett meditáció alatt, ez segít kialakítani a számunkra legmegfelelőbb hangulatot a gyakorláshoz.

A Calm nagy hangsúlyt fektet a minőségi alvásra, külön szekció van az „esti meséknek„, szóval ha problémáid vannak az elalvással, akkor ez jól jöhet számodra. Én elég jól alszom, de kipróbáltam az egyik lefekvés előtti meséjüket és tényleg jó volt rá elaludni.

A fentiek mellett úgynevezett „mesterkurzusokat” is találunk különböző életminőségünket érintő témákban, valamint relaxációs zenékből is széles a választék. Még különböző napszakokhoz kialakított torna-videókat is találunk itt. A Calm-nak tehát elég tág a profilja, elsősorban akkor érdemes őket választani, ha a meditáció mellett ezekre az anyagokra is nyitott vagy.


Előfizetés: 7 nap ingyenes, utána évente $60
Honlap: www.calm.com

The Mindfulness App

Kevésbé népszerű alkalmazás mint az előző kettő, de ez ne tévesszen meg, a tartalmak nagyon profik és jól strukturáltak. Több nemzetközileg is jegyzett meditációs szakértő anyagai találhatóak meg itt. A Headspacehez hasonlóan itt is vannak tematikus sorozatok, amik lehetővé teszik az adott jellegű meditációban való fokozatos elmélyülést.

Itt külön szekció van a kezdő anyagok számára, szóval egy helyen megtalálod azokat az alapozó programokat, amikre szükséged van induláskor. Az általános navigáció nem mindig a leglogikusabb, de némi elszántsággal mindig megtaláltam, amit éppen kerestem.

Az egy hónapos ingyenes próbahónapot érdemes igénybe venni, mert így sok tartalmat ki tudsz próbálni és reális képet kapsz arról, hogy megéri-e neked az éves előfizetés.

Előfizetés: 1 hónap ingyenes, utána évente 12.000Ft
Honlap: www.themindfulnessapp.com

Insight Timer

Egyszerre közösségi meditációs platform és remek időmérő alkalmazás. A tagok által feltöltött meditációk ezrei közül válogathatsz, ráadásul kifejezetten jó minőségűek is vannak köztük.

Erősíti a motivációt, hogy mindig látod, éppen hányan meditálnak az egész világon, valamint a saját városodban. Ha van kedved, ezekkel az emberekkel fel is veheted a kapcsolatot és üzeneteket válthattok egymással.

Az időmérő funkció minden igényt kielégít, így egyetlen alkalmazást használva tudsz vezetett meditációkon részt venni és a kedvenc technikáddal önállóan meditálni.

Az Insight Timer erőssége az ingyenes tartalmakban van, de van prémium szolgáltatásuk is, itt 150 tematikus sorozat közül válogathatsz. Ezeket nem teszteltem, de ránézésre érdekes témákat dolgoznak fel, ráadásul itt is van 7 napos ingyenes kipróbálási lehetőség.

Előfizetés: Ingyenes, a prémium kurzusok ára a 7 ingyenes nap után évente 21.500Ft
Honlap: www.insighttimer.com

Meditation Oasis

Olyan szempontból kakukktojás, hogy hozzájuk nem tartozik külön letölthető alkalmazás, hanem egy honlapról van szó, ahol lejátszhatóak a meditációk (podcastként). Számos témakörben vannak feltöltve ide jó kis anyagok, érdemes körülnézni. Aránylag ritkán frissül az oldal új meditációkkal, de a téma időtállósága miatt ez nem olyan nagy probléma.

Minden anyagnál feltüntetik, hogy hány perces, valamint hogy van-e alatta háttérzene, így tényleg könnyű kiválasztani az éppen aktuális motivációdnak és hangulatodnak megfelelő meditációt vagy relaxációt.

Előfizetés: Ingyenes
Honlap: www.meditationoasis.com

A lajhár ajánlása

Mivel több mint 100 órát meditáltam a segítségével, meg lehet vádolni azzal, hogy elfogult vagyok a Headspace-szel szemben (ami igaz is), de így is állítom, hogy ez a jelenleg elérhető legjobb meditációs alkalmazás. Széles a kínálat, nagyon barátságos a hang (meglepően fontos szempont!) és hosszú távon itt kapod a legtöbb hasznos tippet az éppen aktuális technikával kapcsolatban, ezért nagyon jó alapozó tudást ad.

Ha még nem szántad rá magad, hogy havi 1-2 ezer forintot elkülöníts a meditációra, akkor az ingyenes megoldások közül az Insight Timer-t ajánlom. Mind sima időmérőként, mind vezetett meditációs lelőhelyként kifejezetten erős, ráadásul mindez kiegészül a közösségi funkciók előnyeivel is.

Emlékeztetőül: a meditálásnál a legfontosabb dolog a rendszeresség. Ha magadtól is sikerül beépítened a meditálást a napi rutinodba, akkor az szuper és csak így tovább. Viszont ha még küzdesz ezzel, akkor nagy segítség lehet egy vezetett meditációs oldal, ami segít struktúrát szabni a gyakorlásodnak.