Múlt, jelen vagy jövő. Te hol élsz?

Szoktál azon merengeni, hogy milyen jó is volt régen a TV-ben a Játék határok nélkül? Vagy hogy mennyire bénán sikerült végül a tavalyi tunéziai nyaralás a családoddal? Esetleg szoktad azon kapni magad, hogy megtakarításaid biztonsága miatt aggódsz?

Amikor teret engedünk az elménk működésének és ezáltal a gondolatainknak, jellemzően három „helyen” találhatjuk magunkat: a múltban, a jelenben vagy a jövőben. Mindenkinek megvan a rá jellemző kedvenc helye, ahol a legszívesebben tölti az idejét a saját fejében, ezért nagyon hasznos tudatosítanunk magunkban, hogy mi hol is élünk valójában.

A meditálás egyik fő előnye, hogy segít a figyelmünket a jelenre irányítani, ezáltal teljesebben tudjuk megélni az éppen velünk történő dolgokat.

Hé, hát mi vagyok én? Egy állat?

Mielőtt megijednél, a mai gyakorlatnak (és általában a meditációnak) nem az a célja, hogy megfeledkezz a múltról és a jövőről. Szintén nem cél, hogy megszabadulj minden gondolattól és egy boldog kisbabaként mosolyogj bele a világba reggeltől estig. Az elménknek és a gondolatoknak nagyon fontos feladata van a túlélésünk szempontjából: levonjuk a következtetéseket a múltból és a rendelkezésünkre álló információk alapján megtervezzük a jövőt. Ezek mind hasznos és nélkülözhetetlen feladatok.

A probléma ott kezdődik, amikor túlhasználjuk az elménket. Ilyenkor a múlt és a jövő meddő gondolatai teljesen kiszorítják a fejünkből a jelent, amit így aztán soha nem élünk meg igazán. A cél, hogy az elménket arra használjuk, amire való. Annak van értelme, hogy leülünk és céltudatosan megtervezzük, mit kell tennünk a munkahelyi előléptetésünk érdekében. Viszont az már kétséges, hogy mit tesz hozzá az életedhez, ha 847. alkalommal idézed fel, hogy mekkorát égtél a szalagavatódon, mikor csárdás közben beestél a nézők közé. Ezek a múlthoz vagy jövőhöz köthető céltalan gondolatok csak zajként jelennek meg a fejünkben és a rendrakás első lépése a tudatos megfigyelésük.

Ezért most bemutatok egy olyan meditációs technikát, amivel kiderítheted, milyen gondolkozási sémák jellemzőek rád. Ha eddig zavart, hogy meditálás közben a fejed tele volt gondolatokkal és nem tudtál rendet tenni közöttük, akkor ezt a gyakorlatot neked találták ki: itt pont a gondolataidat fogod használni és megfigyelni őket.

Egy hegygerinc, ami a múltat köti össze a jövővel. (by Psysight Photography)

Címkézésre fel!

Helyezkedj el ízlésed szerint (csak a szokásos: kényelmes ülőpóz, egyenes hát, telefon kikapcsolva) és vegyél pár mély lélegzetet, orron be, szájon ki. És most jön a legjobb rész: csak engedd, hogy szabadon jöjjenek a gondolatok! Amikor feltűnik egy új, nincs más dolgod mint feltenni a következő kérdést és hozzárendelni a három címke közül az egyiket:

1, Mire irányul a gondolat?

múlt / jelen / jövő

Ha ezzel megvagy, opcionálisan hozzárendelhetsz még egy címkét ugyanahhoz a gondolathoz az alábbi kérdés megválaszolásával:

2, Milyen minőségű a gondolat?

pozitív / semleges / negatív

Miután elhelyezted mindkét címkét, engedd el az adott gondolatot és teremts helyet a következőnek. Fontos, hogy itt nincsenek jó és rossz eredmények. Csak koncentrálj arra, hogy minden gondolatnál feltedd ezt a két kérdést, de utána ne kezdd el más szempontok alapján is értékelni őket.

Lesznek olyan esetek, ahol nem teljesen egyértelmű a kategorizálás, ilyenkor ne akadj fenn, csak rendeld hozzá azt a címkét, amit legközelebb érzel hozzá. Ha racionálisan nehéz besorolnod, akkor hagyatkozz az érzésre, amit kivált belőled. 

Vegyünk néhány példát, ahol rajtad múlik, hogy az adott gondolatra milyen érzéssel reagálsz:

Az autószerelőm 120.000 Ft-ot fog elkérni a katalizátor javításáért.
(jövő – pozitív/semleges/negatív)

Meglepően sok előzetest vetítenek most a mozifilm előtt.
(jelen – pozitív/semleges/negatív)

Hajj, de finom volt a nagyi lúdláb tortája, degeszre zabáltam magam belőle.
(múlt – pozitív/negatív)

Munka után le fogok futni 10 km-t.
(jövő – pozitív/negatív)

2 ember van az életemben, akikre bármiben számíthatok.
(jelen – pozitív/negatív)

Vissza a jelenbe

Már néhány hasonló gyakorlat után tisztább képet fogsz kapni arról, hogy jellemzően hol szoktál időzni a fejedben. Azt javaslom, hogy próbáld a hétköznapjaid részévé tenni ezt a megfigyelést és naponta párszor tedd fel magadnak a kérdést: most éppen hol időznek a gondolataim? 

Azáltal, hogy több tudatosságot viszel abba, hogy milyen gondolatoknak engedsz teret, már megtetted az első lépést, hogy az elmédet tudatosan, akkor és úgy használd, hogy az tényleg a te érdekeidet szolgálja. Szerencsére az elménk munkával idomítható és így rajtunk múlik, hogy jellemzően a 15 évvel ezelőtti kínos baklővéseink vagy az éppen előttünk lévő finom falatok lesznek a figyelmünk középpontjában.