Te Mivel Tömöd A Fejed?

Minél többet meditálok, annál inkább az a benyomásom, hogy napi 20-30 perc gyakorlással nagyon nehéz megváltani a világot. De még önmagunkat is. Ezzel persze nem a meditálástól akarom elijeszteni a lelkes kezdőket, sokkal inkább arra gondolok, hogy érdemes tudatosan odafigyelned arra, hogy a napod többi részében mire és hogyan irányítod a figyelmedet

Könnyű dolog a meditálásra úgy tekinteni, mint egy napi rutinra, amit letudunk és utána éljük az életünket a megszokott módon. Egy korábbi cikkemben már foglalkoztam azzal, hogy mi lehet az akadálya a fejlődésünknek, most arról fogok részletesen írni, mire érdemes még odafigyelni a napunk során annak érdekében, hogy tényleg kimaxoljuk a gyakorlásunkat.

Miért csinálod?

Mielőtt rátérnénk a konkrétumokra, érdemes tisztázni, hogy mi a célod a meditálással. A legtöbben azért kezdik el a gyakorlást, mert szeretnének jobban aludni, kiegyensúlyozottabbak lenni, oldani a stresszt és a szorongást vagy csak több örömüket lelni az életben. Bármi is legyen a személyes célod, a legjobb eredményeket úgy tudod elérni, ha a meditálás közben tapasztalt tiszta tudati minőséget megpróbálod átemelni az életed minél több területére. 

Próbáld tehát elkerülni, hogy egy nagyon éles határvonal legyen a „most meditálok” és a „most nem meditálok” állapotod között. Többek között ezt az is segíti, ha a gyakorlás végeztével nem hirtelen felpattansz, hanem szépen átgondolod, hogy mit fogsz legközelebb csinálni és igyekszel a meditálás során elért tudatállapotot finoman oda is átmenteni.

Hírdömping

Érdemes azt is tudatosan megfigyelned és átgondolnod, milyen híreket fogyasztasz napi és heti rendszerességgel. Még mielőtt félreértesz: nem javaslom, hogy elszigetelt remeteként éld az életedet, aki semmit nem tud a világban zajló eseményekről, de tedd fel magadnak a kérdést: jobb-e neked attól, hogy naponta többször sokkolod magad közbeszerzési pályázatok eredményeivel. 

A tájékozottság jó dolog, de figyelj oda arra, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel hozzájuss a fontos hírekhez és ne váljon a világ elleni morális hadjáratoddá, ahogy az Indexen nyomkodod az F5-öt. Szintén segíthet az, ha a rövid cikkek közötti ugrálás helyett tartalmasabb riportokban és elemzésekben mélyülsz el. 

Okosan tömd!

Szórakoztató tartalmak

Nem szeretnék túl okos vagy didaktikus lenni azzal kapcsolatban, hogy mivel érdemes töltened a szabadidődet, valamint hogy mik az „értékes” tartalmak és mik nem azok. Nem gondolom, hogy erre léteznek objektív válaszok. A kulcs itt is a tudatosság: legyél tisztában azzal, hogy mit, miért és mennyit fogyasztasz. 

Ha napi fél órát eltöltesz a kedvenc sorozatoddal, mert feltölt és inspirál, azzal nem fogsz nagy hibát elkövetni, de ha 3 órán keresztül bámulod a Mónika show ismétléseket, hogy megfeledkezz a munkádról, amit utálsz, akkor azon nem fog sokat segíteni 20 perc meditálás.

Kik vesznek körül?

Ha szeretnél pozitív változásokat látni az életedben, érdemes körülnézned, hogy milyen emberekkel töltöd el az időd jelentős részét. Lesznek persze olyanok, akikkel mindenképpen együtt kell lenned időnként, de törekedj arra, hogy minél többet legyél olyan emberek társaságában, akikre fel tudsz nézni és motiválnak téged.

Különösen érdemes az energiavámpíroktól távol tartanod magad, akik csak leszívják a lelkesedésedet, bármiről is legyen szó. Persze a meditálás sokat segít abban, hogy az ilyen emberek ne legyenek rád túl negatív hatással, de minél kisebb szerepet adsz nekik az életedben, annál könnyebb.

A multitasking halott

Bármennyire is vonzó illúzió az üzleti világban, hogy egyesek folyton elfoglaltak és egyszerre 37 dolgot végeznek nagy hatékonysággal, a multitasking valójában nem működik. Ahelyett, hogy egyszerre több dologgal haladnál, valójában az történik, hogy folyamatosan váltogatod a figyelmed fókuszát, ami a minőségi elmélyülést teljesen ellehetetleníti. Amikor csak teheted, egyszerre egy feladatot válassz, amivel érdemben foglalkozol és amire teljesen rá tudsz hangolódni

A fentiek természetesen nem fedik le az összes olyan területet, amire érdemes odafigyelned a meditálással kapcsolatos céljaid elérése érdekében, az üzenetem sokkal inkább az, hogy a meditációra ne egy a hétköznapi tevékenységeidtől szigorúan elhatárolt gyakorlásként tekints. Próbálj minél több tudatosságot és minőségi odafigyelést vinni az életed minden területére és meglátod, az eredmények sokkal gyorsabban jönnek majd.